Zlatna generacija Srednje ekonomske škole u Novskoj

Written by on 25 srpnja, 2023

Maturirali su 1962. godine, a svake godine se sastanu kako bi proslavili godišnjicu. Neki dolaze iz daleke Kanade i Njemačke samo kako bi vidjeli stare prijatelje i kolege iz razreda. Radi se o bivšim učenicima Srednje ekonomske škole, koji sada imaju skoro osamdeset godina, ali se i dalje vjerno sastaju kako bi se prisjetili starih dana. “Divno je to što se tolike godine međusobno poštujemo,” izjavio je na prošlogodišnjem druženju Josip Čevizović, te naglasio kako bi mladi mogli naučiti nešto od njih o očuvanju ljudskog kontakta u dobu mobitela i interneta. “Ovo je naša mala oaza.”

Upravo je prošle godine proslavljen “dijamantni pir”, a ove godine ponovo su se skupili za 61. obljetnicu. Od izvornih trideset učenika famoznog razreda 4.b sedmero je preminulo, a mnogi drugi ne uspiju doći zbog obiteljskih obaveza… Ali ipak, svake godine skupi se barem petnaestak prijatelja, koji zajedno provedu i do tri dana. “Prvi dan je smještaj i odmor, drugi dan malo feštamo, a treći dan je odmor i priprema za odlazak,” pojašnjava Čevizović, koji se trudi ne propustiti nijednu obljetnicu. Anka Tomac, koju znamo u Novskoj i kao predsjednicu Udruge umirovljenika Novska, također ne propušta dolazak među svoje stare prijatelje. Uostalom, gđa. Tomac je i idejni pokretač ove lijepe tradicije, jer je upravo ona organizirala prvo druženje povodom 25. godišnjice mature.

“Volimo sačuvati isječke iz novina,” kazala je Anka, “a povodom 50. godišnjice napisali smo i jednu brošuru.” Brošura koju su izradili nadasve je duhovita i topla zbirka anegdota i karikatura, ispunjena nostalgijom prema lijepim trenutcima. Mnogi od ovih školskih kolega postali su kasnije direktori, poduzetnici… Ali nikad nisu izgubili onu iskrenu ljudsku toplinu i želju da se – usprkos svim vremenskim pa i geografskim preprekama – svake godine sastanu uz glazbu i piće, te poslušaju još koju anegdotu Jozina legendarnog kuma. Nadamo se da će se ova lijepa okupljanja još dugo nastaviti, i ovim putem čestitamo 4.b njihovu 61. obljetnicu mature.

Nikola Pažin


Current track

Title

Artist