Željko Gašparović Gašo dobitnik Povelje „Počasni član Hrvatskog fotosaveza Hon HFS“

Written by on 23 lipnja, 2022

Za izuzetne dugogodišnje rezultate u promicanju fotografske djelatnosti i fotografskog stvaralaštva, Povelju „Počasni član Hrvatskog fotosaveza Hon HFS“, dodijeljena je Željku Gašparoviću, novljanskom fotografu. Na svečanoj Skupštini , održanoj sredinom lipnja u prostoru Hrvatske zajednice tehničke kulture, Dalmatinske 12 u Zagrebu, „Povelju“ mu je uručila Mirjana Pešec, predsjednica HFS.

Željko Gašparović fotografijom se bavi od početaka osamdesetih godina prošlog stoljeća, bio je predsjednik Foto kluba „Novska“, član je Predsjedništva Foto-saveza Hrvatske od 1989. do 1993., član Izvršnog odbora Hrvatskog fotosaveza i dopredsjednik Hrvatskog fotosaveza.

Kasnije je član Izvršnog odbora Hrvatskog fotosaveza i zastupnik HFS u Skupštini Hrvatske zajednice tehničke kulture i član Izvršnog odbora Zajednice. Od 1992. godine suradnik je Radio postaje Novska, od 1993. godine piše i fotografira za „Novljanski glasnik“, kasnije za „Novljanski list“, od 2011. – 2013. objavljuje u novinama „Novska info“, od 2014.do 2021. uređuje internetski portal Novska.IN, suradnik je lista „Čigoč“ Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje“, a tekstove i fotografije je objavljivao u „Novljanskom vjesniku”. Bio je dopisnik i fotoreporter u „Jutarnjem listu“ (1998. – 2001.), a od 2002. do 2015 godine u „Večernjem listu“, te suradnik Radio Quirinusa, Sisak.

Tijekom svog rada priredio je je niz izložbi fotografija, objavljivao je u „Hrvatskom slovu”, „Hrvatskom vojniku” i drugim publikacijama, urednik fotografija je u knjizi „Novska War Time“ (1993.), „Novska u Domovinsko ratu“ (2009.), objavio je fotomonografije „Novljanske župe“ (2007.), i „Svjetlost slobode“ (2013.) U središtu interesa mu je bila umjetnička fotografija, a visoke domete dostigao je i dokumentarnom fotografijom, posebice fotografijama iz Domovinskog rata. Dobitnik je niza fotografskih nagrada. Do 2016. godine kada odlazi u mirovinu zaposlen je u Pučkom otvorenim učilištu Novska. U Gradskoj galeriji razvio je bogatu izložbenu djelatnost u Novskoj, a njegovom zaslugom stanovnici grada imali su prigode dobiti pregled i steći uvid u izbor radova najznačajnijih hrvatskih fotografa i likovnih stvaralaca.


Current track

Title

Artist