Započeli pripremni radovi na obnovi i dogradnji Hotela Knopp

Written by on 30 ožujka, 2020

Postavljanjem zaštitne ograde danas su započeli radovi na rekonstrukciji i dogradnji Hotela Knopp čime će središnji dio grada dobiti novu vizuru, mjesto kulture okupljanja građana. Radove izvodi tvrtka Teh-Gradnja iz Zagreba, koji najavljuju postavljanje građevinske dizalice tijekom idućeg mjeseca te početak građevinskih radova.
Hotel Knopp smješten u povijesnoj jezgri Novske, na blagoj uzvisini na uglu Zagrebačke i Knoppove ulice. Hotel je u drugoj polovini 19. st. u duhu historicizma dao sagraditi Adalbert Knopp, austrijski trgovac i ugostitelj. Hotelska zgrada je historicistička jednokatnica, pravokutnog izduženog tlocrta. Djelomično je podrumljena i spojena s podrumom starije prizemne zgrade. Uz povijesnu vrijednost kao svjedočanstvo kontinuiteta društvenog građanskog života, građevinski kompleks posjeduje arhitektonsku i urbanističku vrijednost s rijetko očuvanim zgradama specifične namjene iz druge trećine 19. st. koje svjedoče o organiziranom urbanom razvoju Novske.
Tijekom vremena je nadograđivan, u spoju zgrade do šezdesetih godina imao je i drveni vatrogasni toranj koji je srušen, bio je otmjeno mjesto, no desetljećima iz raznih razloga prepušten je propadanju i nije obnoviti. Objekt se nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture RH i svaki radovi na zgradi podliježu konzervatorskim mjerilima.
Rekonstrukcijom i dograđivanjem biti će u funkciji Klastera kulture, za kulturne programe, muzejske i galerijske sadržaje, koncerte, ugostiteljski i restoranski dio i druga okupljanja građana Novske i njihovih gosti. Projektna dokumentacija financirana je iz sredstava europskih fondova, a Gradsko vijeće Grada Novske, usvojilo je model financiranja obnove Hotela Knopp. Vrijednost investicije je 33 045 000 kuna.


Current track

Title

Artist