Umro novljanski kolekcionar Živko Sajko

Written by on 21 siječnja, 2021

Novljanski kolekcionar Živko Sajko  umro je danas u Novskoj u 88 godini. Desetljećima je prikupljao vrijedne starine, što je naučio od svojega oca Mirka, amaterskog skupljača starina i fotografa, a po zanimanju pekara. Tu je ljubav Živko prenio i na sina Željka. Prikupili su više od 2200 predmeta koji su 2006. proglašeni zaštićenom kulturnom baštinom Republike Hrvatske.

Živko Sajko rođen je 7. veljače 1933. godine u Novskoj, kao treće dijete u obitelji Mirka i Katarine Sajko. Njegov otac, poznati pekarski obrtnik u Novskoj, doselio se još 1918. godine k bratu u Novsku iz Kraljevca kod Radoboja u Hrvatskom zagorju. Izučio je 1927. g. za pekara, a 1929. g. oženio se Katarinom Černi iz Sirača kod Daruvara i s njom imao troje djece. Kao treće dijete, a drugi sin, rođen je Živko. Nakon školovanja i zaposlenja, Živko Sajko 1957. g. oženio se u Novskoj s Franciskom, rođenom Rogić iz Brestače. U braku su odgojili kćer Katicu i sina Željka.

Živko Sajko je predratne 1940. g. u Novskoj krenuo u osnovnu školu. Strojobravar po zanimanju, koje je izučio 1952. g,  čitav svoj radni vijek proveo je u poduzeću ‘Kozara’ u Novskoj.
Još davne 1950. g., za vrijeme naukovanja, prvi puta se susreće s fotografijom, što mu postaje ljubav i zanimanje u slobodno vrijeme.

Od tada se bavi snimanjem i izradom dokumentarne fotografije Novske, a prikuplja i stare razglednice i fotografije. Fotoaparatom dokumentira sve događaje i ljude u Novskoj do 2000. godine. U zbirci dokumentarne fotografije Živko Sajko, procjenjuje se, ima oko 15.000 negativa i oko 3.000 fotografija, čiju vrijednost tek treba otkriti.
Osim dokumentarne fotografije, već početkom 1960-tih godina Živko Sajko je nastavio hobi svog oca na skupljanju starih predmeta, te sada raspolaže velikom i vrijednom kolekcijom starih predmeta sa šireg područja Novske, i s naglaskom na predmete iz Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine.

U Novskoj je 27. rujna 2019. godine. svečano otvorena i predstavljena prva Muzejsko-zavičajna zbirka Grada Novske a temelj ove Zbirke je Muzejska zbirka obitelji Sajko. Stalni postav u kojem je dio tih predmeta početak je muzejske djelatnosti u Novskoj. Za muzejsku zbirku uređene su prostorije Pučkog otvorenog učilišta, odnosno bivše glazbene škole u Novskoj. Zavičajna zbirka otkriva kakav je bio promet, svakodnevni život, razglednice i fotografije, vatrogasnu opremu, staro oružje, prikazuje Domovinski rat i gospodarski razvoj Novske,


Current track

Title

Artist