Stanje Projekta „Razvoj vodokomunalne infrastrukture aglomeracija Novska”

Written by on 9 studenoga, 2021

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić i gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić, te direktor tvrtke Vodovod Novska Mario Filipović održali su zajednički  sastanak  u ponedjeljak, 08. studenog 2021. u Galeriji POU-a Novska na kojem su izvjestili medije o trenutni aktivnostima EU projektu „Razvoj vodno- komunalne infrastrukture Aglomeracije Novska“.

Projekt aglomeracije Novska ukupne je vrijednosti 147,6 milijuna kuna, započeo je s izgradnjom u veljači 2020 godine, a predviđeno razdoblje izgradnje je do rujna 2023. godine – završetak uređaja za pročišćavanje.

Projekt aglomeracije Novska obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje koji obuhvaća kanalizacijsku mrežu ukupne duljine više od 42 km, 18 crpnih stanica, dva kišna preljeva, uključuje sanaciju 13 km postojećeg vodovodnog cjevovoda, izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja, kapaciteta od 11.700 ES, te podrazumijeva nabavu komunalne opreme za održavanje sustava.

Rok za izvođenje radova na sustavu odvodnje i vodoopskrbe jest do kraja studenoga 2021. godine, no zbog pandemije koronavirusom (COVID-19) i posljedičnog poremećaja na tržištu materijala, izvođač radova ”Palir d.o.o.” opravdano je zatražio produljenje ugovora za izvođenje radova najmanje do ožujka 2022. godine, što je nadzor odobrio.

Napredak radova prema projektnim elementima: 1. Izgradnja kanalizacije u naselju Bročice – završeno polaganje kanalizacijskih cijevi, u ukupnoj dužini od 9.570 m. U tijeku je priprema dokumentacije za tehnički pregled. 2. Izgradnja kanalizacije Novska istok – završeno polaganje kanalizacijskih cijevi s južne strane ispod okućnica u Starom Grabovcu, Paklenici, Voćarici, Jazavici, Roždaniku i Rajiću. Također je završeno polaganje cjevovoda sa sjeverne strane županijske ceste u Starom Grabovcu, Paklenici Rajiću. Nakon završenih svih radova na polaganju gravitacijskih i tlačnih cjevovoda te izvedbe svih kućnih priključaka asfaltiran je Maček sokak u duljini od oko 350 m. Radovi se trenutačno izvode u naseljima Voćarici, Jazavici i Roždaniku duž sjeverne strane županijske ceste. Do sada je ugrađeno 22.200 m od ukupno 23.300 m.

3. Odvodnja Grad Novska – završeno polaganje kanalizacijskih cijevi u Vlaićkoj ulici. Radovi su trenutačno kroz polje ispod Osječke ulice te u dijelovima Staroselske, Lovačke ulice i Ulice Adalberta Knoppa. Do sada je ugrađeno 3.800 m od ukupno 9.412 m.

4. Rekonstrukcija vodovoda u gradu Novskoj – položeni cjevovodi u Kolodvorskoj ulici, Ulici kralja Zvonimira, Ulici kralja Tomislava te u samom centru grada duž trga i parka. Još uvijek traju radovi na priključenju korisnika na novi vodoopskrbni cjevovod. Završena je većina radova duž sjeverne i južne strane Osječke ulice od silosa prema centru grada te u ulicama Josipa Kozarca, A. G. Matoša, Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Zajca i Ulici Stjepana Radića. Radovi na polaganju cjevovoda trenutačno se izvode u Zagrebačkoj i Radničkoj ulici. Postavljeno je oko 10.000 m od ukupno 13.000 m vodoopskrbnih cjevovoda.

Obnovljena je i asfaltirana pješačka staza u Kolodvorskoj ulici u dužini od oko 600 m.

5. Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 11.700 ES – u tijeku je izrada projektne dokumentacije potrebne za izgradnju uređaja. Početak radova predviđa se u prvom kvartalu 2022. godine.

Ukupno je do sada na kanalizacijskoj mreži ugrađeno 35.570 m’ od 42.000 m’ kanalizacijskih cjevovoda, a na vodovodnoj mreži 10.000 m’ od 13.000 m’ vodoopskrbnih cjevovoda. Do sada je na projektu situirano ukupno 48,2 milijuna kuna.

Foto: Tomislav Koran


Current track

Title

Artist