Slika “Sv. Luka” iz Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske

Written by on 2 studenoga, 2021

Slika Sv. Luka nepoznatoga autora iz prve polovice 18. stoljeća, s oltara nekadašnje kapele, a današnje župne crkve sv. Luke evanđelista u Novskoj, dio je Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske. U radionicu Hrvatskog restauratorskog zavoda (voditeljica Renata Majcan Šragalj, Odjel za štafelajno slikarstvo 1, Služba za pokretnu baštinu) zaprimljena je u vrlo lošem stanju – ispucanog, krtog slikanog sloja koji se mjestimično odvajao od podloge, tvoreći žličaste deformacije, te s brojnim gubicima.

Postupak omekšavanja i spuštanja slikanog sloja djelovanjem alkoholnih para proveden je u komori napravljenoj prema veličine slike, izrađenoj s pomoću silikonskih utega i termostabilne folije. Potom je postupak ponavljan parcijalno, u komorama manjih dimenzija, kako bi se omekšala tvrda uzdignuća.

Deformirani, odignuti dijelovi slikanog sloja nakon toga su polagano spuštani metalnom špatulom uz dotok toploga zraka, a zatim hlađeni malim utegom. Uslijedilo je ravnanje slike na toplinskom vakuumskom stolu i uklanjanje nečistoća te sloja požutjelog laka, čije je stanje precizno sagledano na snimci napravljenoj tehnikom ultraljubičaste reflektografije. Nakon što su sanirane perforacije u nosiocu, slika je podstavljena novim lanenim platnom.

U tijeku je rekonstrukcija nedostajućih dijelova osnove u kitu, a uslijedit će retuš oštećenja slikanog sloja.  Kad radovi budu gotovi, slika će biti vraćena u Muzejsku zavičajnu zbirku Grada Novske.

Hrvatski restauratorski zavod


Current track

Title

Artist