Sjećanje na poginule kod Spomen obilježja u Voćarici

Written by on 7 listopada, 2021

Kod Spomen obilježja u Voćarici, gdje je uklesano, „Za tebe zemljo Hrvatska, ovdje su poginuli“, na 30. obljetnicu obitelji stradalih i predstavnici braniteljskih udruga uz paljenje svijeća i molitvom prisjetili su se svojih vitezova.

Jedan od najtežih dana 1991. godine u obrani Novske bio je 6. listopad. Nakon povlačenja s crte obrane koju su do tada branili, borbe su se vodile duž kanala u Voćarici. Branitelje nisu napuštali položaje usprkos stalnim tenkovskim projektilima i minobacačkim granatama koje su padali po njima. Tog su dana poginuli Drago Franković, Zdravko Grubić i Josip Kozić, a teško ranjeni Darko Gudac, nekoliko dan poslije umrijeti će od zadobivenih rana. Bili su pripadnici 62. samostalnoga bataljuna Novska u liniji obrane u naselju Voćarica.

U obrani su ranjeni Marijan Čidić i Dragan Pavlić, a Milan Pavlić, i sam ranjen, zbrinjava ostale ranjene, spašavajući ih u jednom vozilu te prevozi u Novsku Tomu Markića, Zdenka Radmanića, Josipa Janoša i Zlatka Kušera. Kasnije su se nakon oporavka u bolnici ponovno uključili u obranu dok sva okupirana područja nisu oslobođena, a danas na mjestu pogibije suboraca, gdje je podignuta Spomen ploča njima u slavu, svake godine 6. listopada dolaze zapaliti svijeće i pomoliti se za njihove duše.


Current track

Title

Artist