Razgovor: Marin Piletić, gradonačelnik – Nastavljamo sa snažnim investicijama, vjerujem da možemo napraviti još više

Written by on 15 listopada, 2021

Podnoseći izvješće gradskim vijećnicima o polugodišnjem radu istakli ste da još uvijek živimo u tzv. „novom normalnom”. Ipak, osjeća se drugačije ozračje, gospodarsko, socijalno, kulturno, sportsko u odnosu na prošlu 2020. godinu. Osim toga i potres krajem prošle godine jedan je od nesumnjivih čimbenika koji su definirali ovu godinu. Kako Novska živi ove 2021. godine?

Očito da smo prihvatili „novo normalno“. Atmosfera straha ipak je iščezla s protekom vremena, ali i situacijom da imamo procijepljenost više od 50% odraslog stanovništva i da smo prihvatili prisutnost još jednog soja virusa. Novska u 2021. nastavila je sa snažnim investicijama, potpisuje nove ugovore za ulaganje u Poduzetničku zonu Novska, ponovno se održavaju sportske i kulturne manifestacije, povlačimo nikad više EU sredstava, a unatoč svim okolnostima broj zaposlenih u Novskoj i u 2020. i u 2021. raste.

Lokalni izbori također su obilježili prvu polovicu ove godine. HDZ i vi osobno ostvarili ste bolje rezultate nego na prošlim, održanim 2017. godine. Što je utjecalo na povjerenje građana?

Moj odgovor na to jest da smo opravdali povjerenje građana dano nam 2017. godine. Program „Novska na 1. mjestu“ u potpunosti je realiziran i s još više ambicioznih ciljeva želimo realizirati značajne investicije u Novskoj do 2025. Zbog toga smo i donijeli novi program za ovo mandatno razdoblje pod nazivom „Novska u koju vjerujemo“. I ovu priliku koristim da svima koji su nam dali povjerenje još jednom kažem veliko hvala.

Za drugu trasu željezničke pruge Kutina-Novska iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti izdvojit će se 1,06 milijardi kuna. Što će to značiti za naš Grad?

Najviše će značiti našim sugrađanima koji putuju svaki dan u veće sredine vlakom, posebice Zagreb. Značit će to brojnim našim učenicima i studentima, kao i mladima koji zbog loše prometne povezanosti plaćaju iznajmljene stanove u Zagrebu, a na ovaj način mogli bi putovati vlakom i u primjereno vrijeme stizali na posao. Međutim, bit će ovo velik i dugotrajan projekt. Cilj je Ministarstva prometa izgraditi ovu dionicu do Kutine do 2025., a paralelno pokrenuti i dogradnju kolosijeka i obnovu postojeće pruge sve od Kutine do Dugog Sela čime će Novska biti povezana sa Zagrebom vlakom brzine 160 km/h.

Podatak da je Novska među gradovima koji ove godine imaju najveći porast broja prvašića svakako veseli. Koji su predstojeći demografski projekti? Što očekujete od ovogodišnjeg Popisa stanovništva?

Ove godine imamo jedan razred prvašića više u odnosu na protekle godine i naravno da to veseli. Novska je dosta uložila u demografske mjere, a činit će to i ubuduće. Svi naši projekti neće imati smisla ako ne preokrenemo negativne demografske mjere. Naravno da to ne možemo sami. Ovdje očekujemo podršku mjera županije i Vlade i onda možemo biti sigurniji da će mjere dati rezultata. Svakako ćemo povećati iznose programa Kolica za novljanskog klinca, a vidite da i Vlada ide u izmjene zakona kojim će majkama biti puni iznos plaće tijekom rodiljnog dopusta, kao što se i predlaže dopust očevima nakon rođenja djeteta. Vjerujem da i sigurno mjesto u vrtiću, što Grad Novska omogućuje, predstavlja jednu od najboljih demografskih mjera. Napokon nema više liste čekanja.

Aktualna su dva velika ulaganja u Gradu, i to Projekt Aglomeracija i Klaster kulture Hotel Knopp. Kada se može očekivati njihov dovršetak?

Zasad su oba projekta u roku izvođenja koji je definiran ugovorom. Projekt Aglomeracije Novska planira se završiti tijekom proljeća iduće godine, no na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ćemo još pričekati. Hotel Knopp se planira obnoviti do studenog 2022., a onda ćemo započeti s njegovim unutarnjim uređenjem, pa je realno očekivati otvaranje do sredine 2023. godine.

Projekt Pismo iznjedrio je 50 novih startup-ova. Gotovo svakog mjeseca potpisujete ugovore o potporama postojećim i poduzetnicima početnicima. Također, javljaju se i potencijalni investitori u Poduzetničku zonu Novska. Jeste li zadovoljni poslovnim i gospodarskim okruženjem u Novskoj, i kako ga još poboljšati?

Od 2017. godine do 2021. u Novskoj je broj zaposlenih narastao za 500. Podatci su to Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a što je također ključno, tim porastom je u 2021. godini broj zaposlenih napokon prerastao broj umirovljenika. Međutim, nikako ne smatram to dovoljnim. I dalje putem programa sufinanciranja samozapošljavanja potičemo na poduzetničke inicijative. Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, od svjetske gospodarske krize, pandemije COVID-a i katastrofalnih potresa u našoj županiji, naši poduzetnici su napravili velike iskorake. Drvna industrija na području grada proširila je svoje proizvodne kapacitete i otvorila nova radna mjesta. Slična situacija je i u građevinskom sektoru. U Poduzetničkoj zoni Novska, osim uslužnih, otvorena su i prva proizvodna radna mjesta. Poduzetnički inkubator PISMO generirao je već sad preko stotinu radnih mjesta. Iako sam zadovoljan, vjerujem da možemo napraviti još više, a uskoro slijede novi ugovori s novim investitorima u Poduzetničkoj zoni Novska.

Blagdan je sv. Luke i Dan Grada Novske. Prilika je ovo da uputite čestitku čitateljima Novljanskog vjesnika.

Novska je sredina koja je sv. Luku prihvatila kao svog zaštitnika najzad u 18. stoljeću, ma da arheološka istraživanja na lokalitetu crkve sv. Luke daju naslutiti da je sv. Luka bio zaštitnik Novske i prije dolaska Turaka. A s obzirom da temelji crkve pripadaju 12. stoljeću, mogli bismo naslutiti da se evanđelistu koji je naslikao prvi Bogorodičin portret utječemo već 10 stoljeća. I ove godine proslavit ćemo naš dan grada pa pozivam sve Novljanke i Novljane da sudjeluju u programu koji su pripremile djelatnice Turističke zajednice Grada Novske. Dan grada prilika je da se sjetimo svih uspjeha od 18. listopada 2020. do danas, no i da poželimo jedni drugima svako dobro u budućim vremenima. Stoga, svima nama želim sretan blagdan sv. Luke i Dana Grada Novske te da nam Lukovo i dalje bude trajan podsjetnik koliko volimo svoj grad i koliko želimo dati dio sebe da Novska napreduje, izgrađuje se te da nam uvijek bude mirna gradska oaza za ugodan obiteljski život. Sretno Lukovo!

Foto: Tomislav Koran


Current track

Title

Artist