Projekt “Ruke koje mogu sve II

Written by on 12 siječnja, 2023

LAG „Zeleni trokut“ iz Lipika sklopio je s Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. za provedbu projekta „Ruke koje mogu sve II“ iz poziva ZAŽELI – program zapošljavanja žena – faza III. Ugovor je potpisan 28.07.2022. od kad počinje teći razdoblje od 8 mjeseci na koliko je ugovor sklopljen. Kodni broj ugovora UP.02.1.1.16.0407, a iznos bespovratnih sredstava je 196.854,47 EUR/1.483.200,00 kn.

LAG „Zeleni trokut“ raspisuje Javni poziv za korisnike i to osobe starije životne dobi od 65 godina na više i za nemoćne osobe, te natječaj za prijem u radni odnos na određeno vrijeme od 6 mjeseci, 30 trajno nezaposlenih žena, koje se vode u evidenciji HZZ-a na radno mjesto Djelatnica za pomoć u kući starim i nemoćnim osobama. Na natječaj se prijavilo 116 nezaposlenih osoba od čega su 53 osobe zadovoljavale formalne uvjete natječaja i pripadnice su ranjive skupine 50+.

Djelatnice su započele s radom 01.09.2022. godine od kad počinje teći usluga za 180 krajnjih korisnika, 6 po svakoj zaposlenoj ženi, na širokom području LAG-a. Na području grada Novske 15 djelatnica, grad Lipik 2 djelatnice, grad Pakrac 2 djelatnice, općina Jasenovac 10 djelatnica i naselje Janja Lipa 1 djelatnica.


Većina djelatnica je iz ruralnih dijelova navedenih gradova i općine gdje je ovakva vrsta usluge najpotrebnija. Zbog prometne nepovezanosti naselja s gradovima većini ovih žena je ovo jedina šansa za zaposlenje, a one su ujedno i jedine osobe koje većini korisnika uđe u kuću i obavljaju im poslove za koje oni sami nisu sposobni. Najveći problem im je nabava lijekova, namirnica, plaćanje računa, naručivanja na specijalističke preglede i drugo, za što bi morali odlaziti iz svojih domova i plaćati skupe privatne prijevoznike. Također im je prioritet kuhanje obroka, pomoć pri osobnoj higijeni, čišćenje stambenog prostora te u zimskim mjesecima unošenje ogrijeva u njihove domove, a uz sve to veoma je važna lijepa riječ i druženje. Mnogi nisu upućeni u nekakva svoja socijalna prava pa im djelatnice daju informacije i pomažu pri ostvarivanju isti. U uslugu spada i isporuka higijenskog paketa koji sadrži proizvode za osobnu higijenu i čišćenje stambenog prostora korisnika. Kako se bliži kraj projekta, tj. prestanak usluge krajnji korisnici su zabrinuti jer je ovaj projekt nešto što im je od životne važnosti i nadaju se što skorijem ponovnom nastavku i novom pozivu Zaželi faza IV.

Tekst i foto: LAG Zeleni trokut


Current track

Title

Artist