Počinje seizmičko mjerenje na području Grada Novske u svrhu otkrivanja mogućih nalazišta nafte i plina

Written by on 30 studenoga, 2021

Ovih dana u tijeku su predradnje seizmičkog mjerenja na području Grada Novske. Današnjem sastanku s predstavnicima tvrtke Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. koli će provoditi istraživanja na području Grada Novske prisustvovali su zamjeniki gradonačelnika Siniša Kesić i pročelnik Mišo Tušek sa suradnicima.

Temeljem Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za Istražni prostor SA-07 (2032 km²) između Vlade Republike Hrvatske i Vermilion Zagreb Exploration d.o.o., sa sjedištem u ulici Petra Hektorovića 2, 10000 Zagreb, izvodit će se trodimenzionalno (3D) seizmičko mjerenje na području Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije. Nadzorno tijelo od strane Vlade Republike Hrvatske je Agencija za Ugljikovodike.

Mjerenje se izvodi metodom refleksivne seizmike koja se sastoji od emitiranja kratkotrajnih impulsa u podzemlje i registracije elastičnih valova nastalih pod njihovim utjecajem. Kao izvor seizmičkog vala uglavnom će se koristiti površinski izvor tzv. vibrator budući da na području mjerenja prevladavaju poljoprivredne površine. U područjima neprohodnim za vibratore i prekrivenim šumom kao izvor seizmičkog vala koristit će se eksploziv smješten u posebno načinjenoj bušotini (dubine od 3 do 9 metara).

Sva šteta nastala na poljoprivrednim površinama (usjevima) uzrokovana prelaskom strojeva bit će nadoknađena korisnicima poljoprivrednih površina sukladno ustaljenoj praksi.

Područje na kojem će se provoditi snimanje obuhvaća dijelove gradova Kutina, Popovača, Novska, Garešnica, Lipik te općine Lipovljani. Planirani obuhvat 3D mjerenja iznosi približno 367 km². Razmak između linija s točkama snimanja je 270 metara (orijentacija zapad – istok), a između linija s prijemnicima koji su bežično povezani je 240 metara (orijentacija sjever – jug).

Početak snimanja počeo je sredinom listopada a završetak radova s demobilizacijom krajem siječnja 2022. godine tj. navedeni radovi planiraju se izvesti u vremenskom razdoblju od pet mjeseci. Mjerenja ovog tipa provode se u Republici Hrvatskoj od 2016 godine te su potpuno sigurna za ljude i okoliš.

Foto: Tomislav Koran


Current track

Title

Artist