Oltarna slika sv. Luke ponovo u Zavičajnoj zbirci

Written by on 13 rujna, 2022

Restaurirana i osvježena nakon godinu i pol vratila se u Zavičajnu zbirku oltarna slika sv. Luke iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu.

Iz Zavičajne zbirke poručuju: – Ususret skorom obilježavanju Dana grada Novske i blagdana sv. Luke Evanđelista, izuzetno smo ponosni što nam se danas u zbirku, nakon provedenih konzervatorsko-restauratorskih radova u Hrvatski restauratorski zavod, vratila izvorna oltarna slika s prikazom ovog sveca, koju je obitelj Sajko spasila od daljnjeg uništenja i propadanja. Zahvaljujemo kolegama na minucioznom i predanom radu zadnjih godinu dana, kako bi ovom djelu vratili stari sjaj. Slika će se nalaziti u stalnom postavu muzeja, a moguće ju je pogledati svakim radnim danom od 8 do 15h.

Podsjetimo, slika Sv. Luka nepoznatoga autora iz prve polovice 18. stoljeća, s oltara nekadašnje kapele, a današnje župne crkve sv. Luke evanđelista u Novskoj, dio je Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske. U radionicu Hrvatskog restauratorskog zavoda (voditeljica Renata Majcan Šragalj, Odjel za štafelajno slikarstvo 1, Služba za pokretnu baštinu) zaprimljena je u vrlo lošem stanju – ispucanog, krtog slikanog sloja koji se mjestimično odvajao od podloge, tvoreći žličaste deformacije, te s brojnim gubicima. Postupak omekšavanja i spuštanja slikanog sloja djelovanjem alkoholnih para proveden je u komori napravljenoj prema veličine slike, izrađenoj s pomoću silikonskih utega i termostabilne folije. Potom je postupak ponavljan parcijalno, u komorama manjih dimenzija, kako bi se omekšala tvrda uzdignuća.

Deformirani, odignuti dijelovi slikanog sloja nakon toga su polagano spuštani metalnom špatulom uz dotok toploga zraka, a zatim hlađeni malim utegom. Uslijedilo je ravnanje slike na toplinskom vakuumskom stolu i uklanjanje nečistoća te sloja požutjelog laka, čije je stanje precizno sagledano na snimci napravljenoj tehnikom ultraljubičaste reflektografije. Nakon što su sanirane perforacije u nosiocu, slika je podstavljena novim lanenim platnom. Uslijedila je rekonstrukcija nedostajućih dijelova osnove u kitu, i na kraju retuš oštećenja slikanog sloja.  Dovršetkom radova slika je vraćena u Muzejsku zavičajnu zbirku Grada Novske.


Current track

Title

Artist