Ojačani kapaciteti OCD-a kroz edukacije iz kriznog menadžmenta u Općini Lipovljani

Written by on 18 kolovoza, 2023

Projekt „KRUG – krizne reakcije udruženih građana Lipovljana“ predstavlja inovativan odgovor na potrebu za jačanjem kapaciteta organizacija civilnog društva na području Općine Lipovljani čime se doprinosi ublažavanju problema i posljedica nastalih uslijed kriznih situacija kroz organizaciju projektnih aktivnosti poput edukacija i radionica plesa. U njima sudjeluju predstavnici i članovi udruga s ciljem jačanja njihovih kapaciteta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 455.418,47 kuna (60.444,42 EUR). Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Projekt provodi nositelj projekta, Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Lipovljani, te partneri Kulturno-prosvjetno društvo Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani i Češka Beseda Općine Lipovljani.

Prepoznavanje krizne situacije, Upravljanje u kriznim situacijama, Pružanje psihosocijalne podrške u kriznim situacijama, Zaštita ranjivih skupina u kriznim situacijama, Metode i tehnike kriznog komuniciranja, Definiranje kriznog komunikacijskog tima, Kako se ponašati – strategije odgovora na krizu te Oporavak nakon krize, nazivi su jednodnevnih edukacija koje su ojačale te osnažile Organizacije civilnog društva (OCD) iz Općine Lipovljani. Poznata po svojoj stručnosti i angažmanu u zaštiti građana i imovine, Javna Vatrogasna Postrojba grada Novske prepoznata je kao pouzdan izvor informacija o postupanju u kriznim situacijama. Njihovo sudjelovanje u ulozi predavača na edukacijama dodatno potvrđuje njihovu posvećenost edukaciji šire javnosti.

Edukacijama iz područja kriznog menadžmenta, tako su prijavitelj i partneri, uključenjem usvojili znanja i vještine potrebne za daljnje proaktivno djelovanje u zajednici, poglavito u sferama osiguranja sredstava za daljnje funkcioniranje udruga te upravljanja u kriznim situacijama i povećanja spremnosti na djelovanje tijekom krizne situacije.

Ne zaboravimo, Opći cilj projekta je inovativnim pristupom omogućiti razvoj i jačanje kapaciteta OCD-a s područja Općine Lipovljani kako bi mogli doprinijeti ujednačenom razvitku cijele lokalne zajednice. Uz takvo djelovanje OCD-a cilj je i izbjegavanje ili ublažavanje negativnih učinaka uzrokovanih kriznim situacijama, poglavito onih nastalih uslijed potresa i širenjem koronavirusa.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Current track

Title

Artist