Održana posljednja „zdrava kava s doktorima“ u sklopu EU projekta Udruge Nismo same

Written by on 1 rujna, 2023

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je u Pakracu održala svoju petnaestu „zdravu kavu s doktorima“ koja je okupila 28 sudionika. Ugodnom druženju prisustvovale su članice Udruge, djelatnice bolnice u Pakracu na čelu s ravnateljicom i zainteresirane žene s obitelji, dok je voditeljica inicijative bila stručnjakinja prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak. Kroz neformalan i vrlo ugodan razgovor, sve prisutne žene imale su mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja, suživota s rakom, ali i svu potrebnu psihološku podršku koja je kod onkoloških pacijentica i njihovih obitelji od velike važnosti. Teme o kojima se ipak najviše razgovaralo bile su nedostupnost liječenja i prometna izoliranost. Projekt je pokazao svoju značajnost jer je u 17 mjeseci „zdrava kava s doktorima“ posjetila 15 gradova diljem Hrvatske, zaključno s Pakracem, i okupila više od 600 sudionika, od toga 56 liječnika, te tako doprinijela povećanju svijesti o prevenciji raka dojke i drugih malignih bolesti, posebice u onim manje razvijenim sredinama.

Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, koji je pokrenut u ožujku 2022. godine, u 15 gradova diljem Hrvatskeprovodi inicijativu „zdrave kave s doktorima“. Glavni cilj inicijative je u neformalnom okruženju pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje, a posljednje takvo druženje organizirano je u Caffe bar & Lounge Elixir u Pakracu. Tom prigodom okupilo se 28 zainteresiranih žena koje su imale priliku iz prve ruke saznati sve ključne informacije o prevenciji malignih bolesti, procesu liječenja, ali i dobiti psihološku podršku koja im je zaista potrebna. Velik dio razgovora bio je posvećen nedostacima u zdravstvenom sustavu i temama kao što su nedostupnost liječenja i prometna izoliranost. Upravo te dvije tematike pokazale su se kao najveći izazov kod onkoloških pacijentica koje žive u manjim sredinama.

Voditeljica inicijative u Pakracu je bila prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice koja je tom prilikom izjavila: „Bila sam sudionicom na nekoliko ‘zdravih kava’ i svaki put bih, koliko sretna, odlazila i tužna. Ovo je bio težak dan, otišla sam s bolom i gorčinom zbog svega što sam čula i proživjela sa ženama koje su govorile svoja iskustva, iskreno i bez zadrške. Uvijek nastojim podijeliti svoje znanje i iskustvo, poticati žene, i mlade i stare, da postanu svjesne toga koliko je bitna preventiva i briga o sebi. I što onda kada se otkrije karcinom? Pogube se u labirintu nečinjenja i nebrige, ili nedovoljne brige. Ne dobiju nikakve ili vrlo oskudne informacije, nemaju koga pitati i dobiti odgovore na bezbroj upitnika koje su im iznad glave. Putuju, vrte se u krug, gladne informacija, pažnje i sigurnosti. Ponosna sam što sam bila dio ovog projekta, što sam imala prilike uočiti koliko je propusta, nekoordiniranosti, nečinjenja. Koliko je lakše živjeti u Zagrebu u odnosu na male, ‘ostavljene’ gradove i mjesta. I zbog tog sam tužna i pod dojmom, ali na drugu stranu, sretna sam što sam imala prilike upoznati toliko prekrasnih, napaćenih, ali posebnih žena od kojih sam puno dobila i naučila. Želim da se ovaj projekt nastavi, da postane kontinuitet, da naš glas i iskustvo dopre do onih koji mogu, a ne čine ništa. Želim da svaka od nas ima iste mogućnosti da preživi i da kvalitetno živi.“

Uz prim. doc. dr. sc. Vesnu Ramljak, sa zainteresiranim građanima svoja znanja i iskustva podijelile su Marina Major, dipl. iur., ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Kristina Milek, dr. med. spec. radiologije, subspec. ultrazvuka, zamjenica ravnateljice i Đurđica Stokić, mag. med. techn., glavna sestra bolnice u Pakracu.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Zdrava-kava-Pakrac_3-Pakracki-list-Silvia-Feltrin-1024x684.jpg

U 17 mjeseci trajanja projekta, „zdrava kava s doktorima“ posjetila je sveukupno 15 gradova diljem Hrvatske, uključujući i Pakrac kao posljednju lokaciju, te ostavila vrlo pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene, njihove obitelji, ali i liječnike. EU projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ Udruge Nismo same okupio je više od 600 sudionika, od toga 56 liječnika i stručnjaka mahom iz gradova koji su bili obuhvaćeni ovom inicijativom.

Ponosna sam na sve koji su bili dio ove inicijative jer smo zajedničkim snagama napravili jako puno. Uz ovaj projekt smo dodatno potvrdile koliko je takva neformalna vrsta razgovora u opuštenoj atmosferi bitna, ne samo za kvalitetno informiranje i edukaciju oko prevencije i procesa liječenja, već i za bolju komunikaciju, razumijevanje i stvaranje međusobnog povjerenja između liječnika i pacijenata. Koristim ovu prigodu i da se zahvalim svim liječnicima koji su se uključili u ovu inicijativu, izdvojili svoje slobodno vrijeme i tako pomogli brojnim ženama i njihovim obiteljima. Iako je u pitanju posljednja ‘zdrava kava’ u sklopu našeg EU projekta, ona sigurno neće bit posljednja“, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same uložila je velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurala psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput devet kreativnih radionica koje su se provodile u prostorima Udruge u Zagrebu. Više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).

Kontakt za medije: Mirna Bosak; mirna.bosak@mpr.hr; 091 466 9658, Dora Puljić; dora.puljic@mpr; 098 932 4748


Izvor: Udruga nismo same

Fotografije: Pakrački list, Silvia Feltrin


Current track

Title

Artist