Obrtnička komora SMŽ dodijelila je Priznanje za životno djelo Mariji Koran

Written by on 14 srpnja, 2022

Na svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije u Topuskom, koja je održana povodom Dana obrtničke komore, Obrtnička komora SMŽ dodijelila je Priznanje za životno djelo Mariji Koran.

Marija Koran rođena je 10. travnja 1946. godine u Tučepima gdje završava osnovnu školu. U Zagrebu završava birotehničku školu, a nakon toga i školu za fotografa. Nastanjuje se 1963 godine u Novskoj te tu zasniva obitelj. Ljubav prema fotografiji rezultirala je otvaranjem vlastitog fotografskog obrta pod nazivom „Foto Marija“ 1. srpnja 1973. godine. Kao mlada obrtnica uključila se u rad tadašnjem Udruženja samostalnih zanatlija, sadašnjeg Udruženja obrtnika Novska, te Zanatsko štedno – kreditne zadruge Novska.

Tijekom cjelokupnog obrtničkog radnog vijeka neprestano se usavršavala u fotografskoj struci, a ljubav prema fotografiji prenijela je i na sina koji nakon njenog umirovljenja nastavlja 50 godina staru tradiciju obiteljskog obrta. Gotovo da ne postoji niti jedna obitelj u Novskoj koja u svom domu nema bar jednu fotografiju koja je izrađena u njenoj radnji.

Gospođa Marija bila je aktivan član Upravnog odbora i Skupštine Udruženja obrtnika Novska od 1986. godine sve do odlaska u mirovinu. Jedna je od osnivačica Društva obrtnika Novska čiji cilj je prvenstveno bio zaštita obrtničke imovine.

Dobitnica je niza priznanja za svoj trud, a 18. listopada 2004. godine od Grada Novske dobiva Zahvalnicu za razvoj i poticanje tradicijskog obiteljskog obrta i doprinos u ukupnom gospodarskom razvitku.

Ponosna je majka troje djece, baka i prabaka šestero unučadi i šestero praunučadi nakon plodne, zanimljive i uspješne obrtničke karijere uživa u zasluženoj mirovini. Ovo priznanje, na prijedlog Udruženja obrtnika Novska, samo je mali djelić zahvale za njen rad i doprinos obrtništvu Novske, ali i obrtništvu u cjelini.


Current track

Title

Artist