Obilježena tragedija 4. listopada 1991. godine

Written by on 4 listopada, 2023

Grad Novska u suradnji sa Udrugama proizišlim iz Domovinskog rata organizirao je prigodno sjećanje na 4 .listopada 1991. jedan od najcrnjih dana novije novljanske povijesti. 4. listopada 1991. godine,  zrakoplovi agresorske armije ispalili su  rakete na središte grada i dvorište  bivšeg prostor Ureda za obranu.

Sve se dogodilo iznenada i nakon prestanak zračne uzbune, kada su  građani i branitelji izašli iz skloništa. Rakete koje su doletjele pale su među okupljene , a u eksplozijama smrtno je stradalo 11, a ranjena su 23 branitelja. Poginuli su pripadnici 62. samostalnog bataljuna: Zvonimir Crnojević, Vladimir Idžojtić, Antun Jakovljević, Ilija Kaurin, Miroslav Kolar i Mijo Perković, pripadnik 56. samostalnog bataljuna iz Kutine Dragan Odak te pripadnik Narodne zaštite Filip Kozić. Poginuo je i vozač pukovnika Tonkovića i građanka Milka Bakun. Ranjeni su pripadnici 62. samostalnog bataljuna: Iva Vulić, Mile Skoko, Dubravko Maleg, Drago Filipović, Božo Cikojević i Mile Zekić, policajci Jasna Miletić i Milan Matić. Ozlijeđeni su pripadnici 62. samostalnog bataljuna: Stipan Ćosić i Vladimir Gabor, policajac Stipo Lovrić i pripadnik 1. A brigade Slavek Hrvojić Jedan od ciljeva zračnog napada bila je radio postaja u zgradi POU Novska.

Bio je to jedan od najtežih dana u povijesti Novske i Novljani neće zaboraviti stradavanja svojih branitelja i sugrađana.

U spomen na taj dan i čuvanje sjećanje na poginule u Domovinskom ratu, održan je komemorativni skup,  a vijence i svijeće kod Spomen obilježja položili su, obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, policajci, predstavnici  Sisačko moslavačke županije, Grada Novske, Općina Jasenovac i Lipovljani, učenici i građani.


Current track

Title

Artist