Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnica VRO “Oluja”

Written by on 8 kolovoza, 2022

U petak, 5. kolovoza 2022. godine u Novskoj i Jasenovcu obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Oluja”, svetom misom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku u Novskoj i u parku u Jasenovcu, ispred Spomen obilježja.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zajedno s predstavnicima Grada Novske i općine Jasenovac. Molitvu za sve poginule branitelje predvodio je župnik župe sv. Luke Evanđeliste u Novskoj, velečasni Milan Vidaković, nakon čega su se prisutni uputili prema Jasenovcu gdje su također položeni vijenci i zapaljene svijeće, a molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je župnik župe Uzvišenja blažene Djevice Marije i Sv. Nikole, velečasni Pejo Oršolić. Poslije polaganja vijenaca u centru Jasenovca, okupljeni su obišli sva spomen područja i mjesta stradavanja u naseljima Tanac, Višnjica i Uštica.

Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4% ukupne površine Hrvatske. Snage ZP Bjelovar su 4. kolovoza 1996. prešle Savu na području Jasenovac-Drenov Bok i probile srpske snage dva kilometra prema Hrvatskoj Dubici, koja je i oslobođena ujutro 5. kolovoza, a onda su krenule do Hrvatske Kostajnice i oslobodile je navečer 6. kolovoza.

Foto: Zlatko Duzbaba, Karlo Kesić


Current track

Title

Artist