Konferencija „Invest in Novska” – Mogućnosti i potencijali koje nudi Novska budućim ulagačima

Written by on 11 rujna, 2023

S uvjerenjem da je razvoj poduzetništva ključan za napredak zajednice održana je konferencija “Invest in Novska”, koja je ponudila širok spektar poticaja za investitore u novljansko gospodarstvo. Novska je grad s poduzetničkim zonama u kojima su mnogi do sada našli odgovarajuće okruženje za svoje poslovne pothvate. Naime, uz uspješnu drvnu i metalnu industriju te poljoprivrednu proizvodnju, Novska je u posljednjih nekoliko godina postala posebno zanimljiva i onima iz ICT i gaming svijeta.

Organizatori su bili Grad Novska, Razvojne agencije Grada Novske NORA i časopis “Lider“, konferencija je ugostila predstavnike Vlade RH, udruženja, te istaknute pojedince iz gospodarstva i gaming sektora. Bez razvoja poduzetništva nema niti razvoja grad, a Novska ima brojne potencijale poduzetničkih zona i poticaje za investitore. Naime, grad ulagačima i poduzetnicima nudi poticajne mjere na temelju Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, gradske poticajne mjere, konkurentnu cijenu zemljišta, komunalnu opremljenost, oslobađanje od plaćanja naknade prve dvije godine rada te potporu na prodajnu cijenu zemljišta u skladu s planiranim brojem zaposlenih.

„Novska danas broji više od 80 registriranih gaming tvrtki, a ovaj procvat industrije doveo je i do osnivanja novog srednjoškolskog smjera, tehničar za razvoj gaming igara. Time je Novska u Sisačko-moslavačkoj županiji dobila i učenički dom, potičući obrazovanje mladih talenata u području tehnologije i igraće industrije. Impresivno je i to da je zaposlenost u Novskoj porasla za 16 posto, dok je stopa nezaposlenosti smanjena za više od 50 posto. Grad Novska postao je danas sinonim za digitalnu revoluciju u Hrvatskoj.”, istaknula je u uvodnom obraćanju gradonačelnica Marija Kušmiš, podsjećajući na 2018. godinu kad se krenulo u nove izazove prateći trendove digitalne revolucije. Gradonačelnica je istaknula da, iako je to tada izgledalo kao ludost, danas sa sigurnošću može reći da je to bila svojevrsna hrabrost.

Na panel raspravi koja je uslijedila sudjelovali su Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika uprave “HAMAG BICRO”, Zrinka Raguž iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Karlo Ressler zastupnik Europskog parlamenta, Bojan Batinić, ravnatelja uprave Ministarstva Gospodarstva i održivog razvoja, Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva Rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Andreja Šeparac, ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije, te Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske Gospodarske komore. Tema rasprave bila je kakvi su potencijali za investitore danas u Hrvatskoj. U radu konferencije sudjelovao je i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, posebno se obrativši prisutnima. Prisustvo specijalnog gosta, ambasadora Republike Indije, Raj Kumar Srivastave, naglasilo je i međunarodni značaj konferencija “Invest in Novska“.

Nastavak konferencije bio je obilježen uspješnim primjerima poslovanja u Hrvatskoj, a u raspravi sudjelovali su predstavnici različitih organizacija i tvrtki, među kojima su bili: Tomislav Bosilj, direktor tvrtke “Sano Jugoistočna Europa”, Ivan Buntić, načelnik grada Tomislavgrad, Marko Crnojević, tehnološki direktor “Ante Mijić-Quercus”, Ivana Matanović, zamjenica ravnateljice JU Regionalni kooordinator SMŽ, Ljiljana Šapina, članica Uprave tvrtke “Podravka” te Petar Šimić, direktor tvrtke “Grad Export”.

Završni Okrugli stol imao je ta temu “Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč preprekama”. Iznesene su perspektive i iskustva sudionika, Milana Horvata, savjetnik tvrtke “Fima”, Martine Dragičević iz “A1 Hrvatska”, Aleksandra Gavrilovia  iz “Klastera Videoigara / Gamechuck”, Boženke Spahić iz Grada Novske, Predraga Tutića iz “Foreign Investors Council Croatia / CBS International” te Irene Weber iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Završnu riječ pripala je ravnateljic1 Razvojne agencije Grada Novske, Vida Iličić koja je također prethodno održala i prezentaciju o potencijalima i poticajima za investitore. Novska je ovom konferencijom postaje primjer kako hrabre inovacije mogu transformirati grad i unaprijediti gospodarski razvoj.


Current track

Title

Artist