Izaslanstvo OECD-a posjetilo Novsku

Written by on 14 rujna, 2022

Grad Novska predstavio se danas izaslanstvu OECD-a kako bi se upoznali sa našom poslovnom zonom i uslugama koje pruža investitorima. Izaslanatvo je primila gradonačelnica Marija Kušmiš, zajedno s zamjenikom Sinišom Kesićem i pročelnicima Mišom Tušekom i Boženkom Spahić. Također su sastanku prisustvovali ravnateljica Novljanske razvojne agencije NORA zajedno s Marom Stipić Bagarić. Sastanak se održao u maloj sali Gradske vijećnice u Novskoj nakon kojeg je uslijedio obilazak tvrtke MMM Vukelić, Poduzetničkog Inkubatora Pismo i tvrtke Phyox.

Izaslanstvo OECD-a predvodio je Martin Wermelinger, voditelj tima za investicijske kvalitete i poticaje pri OECD-u u Parizu, Francuska. Također je savjetnik Azijsko-pacifičke mreže za istraživanje i obuku o trgovini (ARTNeT) za FDI. Doktorirao ekonomiju na Sveučilištu St. Gallen, Švicarska. Njegova područja specijalizacije su kvaliteta izravnih stranih ulaganja, održiva ulaganja, poticaji za ulaganja, globalni lanci vrijednosti, veze izravnih stranih ulaganja i malih i srednjih poduzeća, ulaganja s niskim udjelom ugljika, ulaganja koja uključuju rodna pitanja i ulaganja za kvalitetna radna mjesta. Uz njega u izaslanstvu su bili Strator Kamenis, Fares Al-Hussami i Katharina Bohm, te djelatnici iz sektora investicija, Ana Čulo, načelnica Sektora investicija, Davor Pitting, voditelj Službe za operativnu podršku investitorima, Sanja Sić Zagorščak i Marko Šilić, voditelj odjela za provjeru izravnih stranih ulaganja.

Gradonačelnica i gradski pročelnici uvodno su upoznali izaslanstvo OECD-a s gospodarskom slikom grada, poslovnim zonama, ulaganjima i investicijama, te kojim poslovnim pogodnostima Grad Novska pruža, a članove izaslanstva posebice je zanimala suradnja Grada s resornim ministarstvima i odjelima na državnoj i županijskoj razini, a posebice su pokazali interes za gaming industriju.

Inače, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD; francuski: Organisation de coopération et de développement économiques, OCDE) međuvladina je organizacija s 38 zemalja članica, osnovana 1961. kako bi potaknula gospodarski napredak i svjetsku trgovinu. To je forum i njegove članice su zemlje koje sebe opisuju kao predane demokraciji i tržišnom gospodarstvu, pružajući platformu za usporedbu političkih iskustava, traženje odgovora na zajedničke probleme, prepoznavanje dobrih praksi i koordinaciju domaćih i međunarodnih politika svojih članica. OECD radi na izgradnji boljih politika za bolje živote. Njihov cilj je oblikovati politike koje potiču prosperitet, jednakost, prilike i dobrobit za sve. Oslanjaju se na 60 godina iskustva i uvida kako bi bolje pripremili svijet sutrašnjice. Zajedno s vladama, kreatorima politike i građanima, rade na uspostavljanju međunarodnih standarda utemeljenih na dokazima i pronalaženju rješenja za niz društvenih, ekonomskih i ekoloških izazova. Od poboljšanja gospodarske uspješnosti i stvaranja radnih mjesta do poticanja snažnog obrazovanja i borbe protiv međunarodne utaje poreza, pružaju jedinstveni forum i središte znanja za podatke i analizu, razmjenu iskustava, dijeljenje najboljih praksi i savjete o javnim politikama i postavljanju međunarodnih standarda.

foto: Tomislav Koran


Current track

Title

Artist