Isporučena vatrogasna oprema, oprema za spašavanje i sigurnosna oprema Vatrogasnoj zajednici Općine Lipovljani

Written by on 7 studenoga, 2022

Kvalitetna, nova i suvremena oprema preduvjet je brzog i efikasnog odgovora žurnih službi na raznovrsne krizne intervencije, stoga je u petak 28. listopada 2022. u prostorijama Vatrogasne zajednice Općine Lipovljani održana primopredaja interventnih odjela, obuće i alata za zaštitu i spašavanje iz područja vatrogastva u sklopu operacije „Financiranje službe spašavanja VZO Lipovljani FSEU.2022.MUP.117“ koja se financira EU sredstvima iz Poziva „Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva nastalih kao posljedica serije potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko- posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije (FSEU.2022.MUP.)„.

Izvanrednom nabavom nove opreme obnavlja se uništeni i oštećeni vatrogasni fond i rashodovana oprema prilikom intervencija VZO Lipovljani uslijed spašavanja ljudskih života i uklanjanja posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno u Petrinji, Sisku i ostatku Banovine.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava između Ministarstva unutarnjih poslova kao Tijela odgovornog za provedbu financijskog doprinosa te Vatrogasne zajednice Općine Lipovljani kao Korisnika bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije, Korisniku su dodijeljena bespovratna financijska sredstva u ukupnom iznosu od 211.387,50 kn s PDV-om. Sredstvima se financiraju aktivnosti operacije koje obuhvaćaju nabavu nove opreme, provedbu postupaka nabave rashodovane i oštećene opreme te troškove upravljanja projektom i administracije. Bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) nabavljena je nova vatrogasna oprema za potrebe službi zaštite i spašavanja poput vatrogasnih zaštitnih odijela, vatrogasnih čizama, vatrogasnih svjetiljki, vatrogasnih kaciga i rukavica te opasača. Također nabavljeni su i alati neophodni pri različitim tehničkim intervencijama kao motorna pila, udarna baterijska bušilica, ručne radio stanice, tetra ručne radio stanice, te stabilna radio stanica za vozilo.

Ovo je prva od ukupno tri osigurane isporuke uništene, rashodovane i oštećene vatrogasne opreme na području Vatrogasne zajednice Općine Lipovljani, te se uskoro očekuje primopredaja opreme i za Dobrovoljno vatrogasno društvo Piljenice te za Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljane kojima je sveukupno dodijeljeno 982.146.25 kuna za opremu uništenu u intervencijama na potresom pogođenim područjima.

Vatrogasna zajednica Općine Lipovljani nastavit će ulagati maksimalne napore sa svoje razine, kako bi zahtjevan i rizičan posao vatrogasaca olakšali u svakom smislu. Prvoklasna i nova oprema vatrogasnog sustava, najmnogoljudnije i osnovne sastavnice sustava civilne zaštite, uvelike pridonosi učinkovitom i pravovremenom odgovoru na krize, a glavni cilj jest podizanje sveukupne spremnosti i sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj te unaprjeđenju sustava upravljanja rizicima.

Foto i tekst: Barbara Vazdar


Current track

Title

Artist