Gradski prirez odlazi u povijest

Written by on 22 rujna, 2023

Grad Novska od 1. siječnja 2024. ukida gradski prirez od 8% i zadržava iste stope poreza na dohodak. O tome je na tiskovnoj konferenciji izvjestila gradonačelnica Marija Kušmiš, u pauzi 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Novske.

– Grad Novska odriče se prihoda na osnovu prireza kako bi svojim sugrađanima povećao plaće i omogućio bolji standard. Porez na dohodak ostaje u jednakim stopama, dakle za najniže plaće 20%, za veće plaće 30%. Od 2017. do danas prihodi Grada na osnovu poreza na dohodak uvećani su za gotovo 90%, istaknula je gradonačelnica Kušmiš.

Naime, novom poreznom reformom se šire porezne ovlasti jedinica lokalne i regionalne samouprave. Vlada je omogućila da same uređuju porez na dohodak, u zadanim okvirima, i time direktno utječu na oporezivanje rada.

Time od 1. siječnja 2024. sve lokalne vlasti moraju odlučiti kolika će im biti nova stopa poreza na dohodak. Porezne izmjene imaju dva glavna smjera. Ukidanje prireza je mjera koja ne mora negativno utjecati na porezne prihode lokalnih jedinica jer se može sasvim kompenzirati većom stopom poreza na dohodak. Stoga će za građane efekt tog dijela nove porezne reforme isključivo ovisiti o odlukama lokalnih vlasti.


Current track

Title

Artist