30 obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Written by on 15 siječnja, 2022

Prije 30 godina Hrvatsku su priznale članice Europske unije.
Povodom obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 24. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Grad Novska i Udruge proizašle iz Domovinskog rata s ponosom i zahvalnošću hrvatskim braniteljima odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u gradskom parku.

Prva međunarodno priznata država koja je tada priznala Hrvatsku, bio je Island, i to 19. prosinca 1991., a istog dana to je učinila i Njemačka, uz odluku da njezino priznanje stupa na snagu 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a. Dva dana prije EU-a, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je priznao Vatikan. Vatikanska diplomacija kao prva u svijetu još je 3. listopada 1991. objavila da radi na međunarodnom priznanju Hrvatske. Dan nakon Svete Stolice, Hrvatsku je priznao i San Marino.

15. siječnja 1998. završena je i mirna reintegracija kojom je u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno dotad okupirano područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, poznato kao hrvatsko Podunavlje. Temeljni sporazum, poznat još pod nazivom “Erdutski sporazum” potpisan je 12. studenoga 1995. u Erdutu i Zagrebu.

Foto: Tomislav Koran


Current track

Title

Artist