Zavičajni muzej – Avarski mač u Puli a oltarna slika sv. Luke u Zagrebu

Written by on 16 rujna, 2021

Dva dragocjena predmeta iz Zavičajne zbirke Grada Novske trenutno se nalaze u Puli i Zagrebu. Avarski mač iz 7. stoljeća, nakon što je bio na posudbi u Arheološkom muzeju u Zagrebu, sada je izložen u Puli, a u gradskoj zbirci zamjenjuje ga vjerna replika. Također van grada i je i prva oltarna slika sv. Luke iz polovice 18. stoljeća koja se trenutno restaurira u Hrvatskom resturatorskom zavodu u Zagrebu.

– Zbirka sadrži mnoge etnografske i uporabne predmete, iz svih razdoblja, najviše iz 19. i početka 20. stoljeća, bogatu fotografsku zbirku, kolekciju starog oružja i kaciga, sakralnih te predmeta iz Domovinskog rata, kaže muzejski tehničar i voditelj Zavičajne zbirke Grada Novske pri Pučkom otvorenom učilištu Željko Sajko Saja, izdvajajući među starinama avarski mač iz 7. stoljeća, jedan od rijetko nađenih primjeraka ovog oružja, a kojih je samo tri u Hrvatskoj. Izrađen je od željeza a dimenzije su 87 x 6 cm. Prema opisu oštrica oštećena po rubovima, a Živko Sajko ga je pronašao na lokaciji Brezovo Polje u Novskoj l. lipnja 1978.

Kao dio zbirke obitelji Sajko oltarna slika sv. Luke godinama je čuvana u njihovoj obiteljskoj kući, a od rujna 2019. godine slika je dio stalnog postava Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske. Prvi spomen slike datira još iz davne 1746. godine iz zapisnika kanonske vizitacije o kapeli sv. Luke u Novskoj.

Naime, u suradnji s Hrvatskih resturatorskim zavodom iz Zagreba i njihovom ravnateljicom Tajanom Pleše, POU Novska u svibnju prošle godine posjetili su restauratori iz odjela za štafelajno slikarstvo Slobodan Radić i Tanja Rihtar te fotografkinja Nikolina Oštarijaš. Napravili su evidenciju stanja slike sv. Luke evanđeliste te su je preventivno zaštitili kako ne bi došlo do daljnjeg otpadanja boje i podloge, a sada je došlo vrijeme da se slika u potpunosti restaurira, te da se pokuša i determinirati autor slike, koji je zasad nepoznat.


Current track

Title

Artist