Udruga Roda u suradnji s PP Novska organizirala besplatan pregled dječjih autosjedalica

Written by on 22 rujna, 2021

Ispred Dječjeg vrtića „Radost” u Novskoj Udruga Roda u suradnji s PP Novska organizirala besplatan pregled dječjih autosjedalica. Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Volonterka udruge Roda Mateja Rožić, zajedno s policijskom službenicom PP Novska za prometnu djelatnost Sunčicom Leimpek provele su ovu akciju u utorak, 21. rujna, od 14 do 16 sati ispred najvećeg gradskog vrtića.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijele savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, i odgovaraju na sva pitanja. Besplatni pregledi autosjedalica projekt su udruge Roda i njenih volontera i volonterki u okviru Rodina programa Sigurno u autosjedalici. Ovaj program pokrenut je 2004. godine, a ima za cilj smanjiti ozljede i smrtno stradavanje djece u prometu.

U okviru svojih aktivnosti djeluje na lokalnom i nacionalnom nivou, surađujući s prometnom policijom, zdravstvenim djelatnicima, te drugim društvenim organizacijama s kojima dijeli zajednički cilj. Udruga je organizirala više od 260 besplatnih pregleda, na kojima su Rodini educirani volonteri i volonterke pregledali i osigurali sigurniju vožnju djeci u više od 4.000 autosjedalica.


Current track

Title

Artist