U Čovcu obilježena 30. obljetnica pogibje Željka Šlata i Tugomira Brajkovića

Written by on 7 rujna, 2021

Članovi Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata “Ris” Kutina-podružnica Novska, Udruga ratnih veterana prve gardijske brigade “Tigrovi” , Grad Novska i Općina Okučani organizirali su u ponedjeljak, 6. ruina tradicionalni 11. memorijal “Ris u srcu” u spomen na poginule suborce Željka Šlata i Tugomira Brajkovića .

Prije 30 godina oni su zajedno sa pripadnicima svojih postrojbi iz smjera Novske oslobađali Čovac, Vrbovljane i dio okupiranih Okučana. U isto vrijeme s istočne strane prema ovom dijelu dobro su napredovali novogradiški branitelji. Cilj je bio koordiniranom akcijom osloboditi cijelo okučansko područje, međutim Risovi i Tigrovi su naišli na snažan otpor znatno jačih i za razliku od njih dobro naoružanih četnika te su u Čovcu poginuli njihovi suborci Željko i Tugomir. Tijelo Tugomira Brajkovića su uspjeli izvući, međutim tijelo poginulog Željka Šlata nisu. Tek nakon šest mjeseci uspjeli su dobiti njegove posmrtne ostatke u razmjeni.

Članovi obitelji poginulih branitelja , pripadnici braniteljskih udruga , izaslanstva i braniteljskih udruga Grada Novska predvođeni zamjenikom gradonačelnika Sinišom Kesićem , Općine Okučani i PP Okučani te izaslanici Ministra unutarnjih poslova Marko Brkan i Stjepan Milković i izaslanik Ministra Hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović u Parku Hrvatskih vitezova u Okučanima kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine” odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima u VRO „Bljesak“ i Domovinskom ratu .

U župnoj crkvi sv. Vida župnik fra Mario Radman služio je svetu misu zadušnicu , a zatim je komemoracija nastavljena u Čovcu gdje su, u spomen na žrtvu suboraca Željka i Tugomira, pripadnici spomenutih postrojbi podigli spomen ploče i svake godine na obljetnicu njihove pogibije prigodnim programom se s pijetetom i ponosom prisjete poginulih prijatelja. Sukladno epidemiološkim mjerama program komemoracije je ove godine skraćen te obilježen s ograničenim brojem sudionika.


Current track

Title

Artist