Svjetski tjedan svemira u SŠ Novska

Written by on 11 listopada, 2021

U SŠ Novska Svjetski tjedan svemira obilježili smo od 4. do 8. listopada s dva popularno znanstvena predavanja, gledanjem filma, izložbom te učeničkim prezentiranjem što su naučili o ovogodišnjoj temi tjedna svemira, o „Ženama u svemiru“.

U ponedjeljak, 4. listopada, slušali smo zanimljivo predavanje profesorice Danijele Takač, koja nas je upoznala s njenim iskustvima iz NASA-inog kampa u SAD-u. Dan poslije poslušali smo predavanje vodeće astrofizičarke u Hrvatskoj prof.dr.sc. Vernese Smolčić o galaksijama i njihovom razvoju. U srijedu smo pogledali film „Hidden figures“ o tri matematičarke, crne rase, koje su u vremenu segregacije u SAD-u odigrale vrlo važnu ulogu u razvoju znanosti te u lansiranju čovjeka u svemir. Sljedeći dan smo u hodnik postavili plakate o „Ženama u svemiru“, koje su učenici 2.d, 2.g, 3.g, 3.s i 4.g „otkrili“ te o njima naučili nešto više te napravili i prezentacije. Prezentacije su prezentirali u školi u petak 8. listopada pred brojnom publikom učenika, nastavnika i gostiju iz NORA-e (Novljanske razvojne agencije). Po završetku prezentiranje došla je na red i publika koja je okušala svoje znanje, tj. sjećanje na prezentacije, kroz kviz koji je pripremila učenica 4.g razreda. Učenici koji su ostvarili prva tri mjesta za nagrade su dobili čokolade. Prije nego se je publika raspustila, zamoljeni su da ispune evaluacijski upitnik. Srednja ocjena prezentiranja iznosi 4.61.

Obilježavanje tjedna svemira dio je međunarodnog eTwinning projekta „Women in Space“ koji smo pokrenuli sa SŠ Čakovec, a kojem su se pridružile brojne druge škole iz Hrvatske, Turske i Italije. U nastavku projekta obilježit ćemo još dva važna dana: Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti (11.2.2022.) i Međunarodni dan astronomije (7.5.2022.).

Gordana Divić, prof. savjetnik

Foto: Elena Poklečki, 3.g i Dijana Kalanja, 4.g.)


Current track

Title

Artist