Sjećanje na 30. godišnjicu pogibije Željka Jakubeka, Marijana Jugovića i Željka Nikića

Written by on 8 rujna, 2021

Na brdu iznad naselja Rajić, pogibija Željka Jakubeka, Marijana Jugovića i Željka Nikića, pripadnika 62. samostalne bojne ZNG Novska potresla je cijeli kraj. Nakon pogibije Željka Šlata, pripadnika policije stradalog u akciji kod Čovca dan ranije, stradavanje trojice branitelja i ranjavanje osmorice u iznenadnom napadu na njihove položaje bio je početak teških ratnih dana.

Pod neprijateljskim granatama suborci su izvlačili stradale cijelo poslijepodne. Tog 7. rujna 1991. godine vijest o tom događaju brzo se proširila najavivši da borba za slobodu neće biti lagana, no hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja bila je i najava stvaranja Hrvatske države.

U spomen na poginule i taj događaj, kod križa i spomen ploče s imenima poginulih, vijence i svijeće položili su članovi obitelji, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, svi koji s puno tuge i sjećanja odaju počast poginulima, te predstavnici Grada, na čelu s Sinišom Kesićem, zamjenikom gradonačelnika.

Podsjetimo, obrambeni položaj u Gornjem Rajiću, koji su držale snage 62. samostalnog bataljuna ZNG-a i Policijske stanice Novska, navečer 6. rujna 1991. napadnut je jačom topničkom vatrom JNA iz Donjeg Rajića.

Napad je bio vrlo jak, potpomognut s nekoliko oklopnih borbenih vozila, no snage 62. bataljuna i policije, iako slabo naoružane zadržale su položaje na kojima su bile. Noć i jutro 7. rujna proteklo je mirno. U 10.30 sati iz Donjeg Rajića otvorena je vatra iz oklopnih vozila i minobacača.  U napadu su poginuli Marijan Jugović iz Tanca i Željko Jakubek iz Starog Grabovca, oba iz 62. samostalnog bataljuna te policajac Željko Nikić iz Gornjeg Rajića.

Sat i pol vremena JNA je tenkovskom vatrom sprječavala izvlačenje ranjenika. Pogibija trojice branitelja od kojih ni jedan nije imao trideset godina, Jakubek je imao 27, a Nikić i Jugović po 24 godine, bila je težak i bolan udarac za novljansku općinu, bile su to prve poznate žrtve u općini jer se pretpostavljalo da je dan ranije nestali policajac Željko Šlat ipak živ. Iza gardiste Jakubeka ostalo je dvoje djece, a policajac Nikić je kao dijete ostao bez oba roditelja.

Tadašnje Izvršno vijeće Skupštine općine Novska proglasilo je 10. rujan 1991., dan pokopa poginulih boraca – Danom žalosti općine Novska. Masovan ispraćaj poginulih bio je istovremeno znak tuge za poginulima i prkosa prema počiniteljima zločina i poruka da se puk i branitelji općine ne daju lako zaplašiti.


Current track

Title

Artist