RADOVI NA HOTELU KNOPP NAPREDUJU PLANIRANOM DINAMIKOM

Written by on 28 srpnja, 2021

Jedan od simbola prošlosti Novske, stari Hotel Knopp, desetljećima zapušten dobiva novu funkciju i vraća stari sjaj. Krajem veljače 2020. potpisan je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom TEH-GRADNJA iz Zagreba, a već u ožujke započela je rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade Hotela Knopp u Zagrebačkoj ulici. Hotel Knopp kao Klaster kulture ponovno će postati središte društvenog života Grada Novske i mjesto okupljanja građana. Središnji dio grada dobiva novu vizuru završetkom radova, a planirani rok gradnje i završetak radova je do studenog 2022. godine.

Obnovom zgrade građene u drugoj polovici 19. stoljeća, vratiće se prvotni izgled, a dogradnjom novih dijelova stvara se prostor u kojem će se odvijati razni kulturni programi, muzejski i galerijski sadržaji, koncerti i druga okupljanja. Objekt starog hotela je spomenička baština i njegova obnova zahtijeva poštivanje prijašnjeg izgleda.

Usprkos ljetnim vrućinama nastavljaju se radovi na dogradnji i rekonstrukciji Hotela Knopp. Novi dio napreduje planiranom dinamikom, dok poslovi spajanja novog i preostalog starog dijela nakon urušavanja, uskoro bi trebali započeti. Iako su ti poslovi puno složeniji, konzervatori su ostali pri svome, važan je svaki dio zidova davno građene zgrade Hotela Knopp. Gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić u srijedu se upoznao s dinamikom radova, kao i predstojećim složenim građevinskim zahvatima na spajanju novog i starog dijela Hotela Knopp.

Prema Izvedbenom projektu interijera ASK atelijera iz Zagreba i autora cijelog projekta,  arhitekta Tihomila Matković, Klaster kulture imati će više namjena,  muzejsko galerijsku, ugostiteljsku i restoransku ponudu. Nekadašnja balska dvorana biti će rekonstruirana prema jedinoj sačuvanoj fotografiji od prije jednog stoljeća.

Dodajmo da je projektna dokumentacija financirana je iz sredstava fondova EU, a Gradsko vijeće Grada Novske usvojilo je model financiranja obnove Hotela Knopp. Investicija je to veća od 33 milijuna kuna.

Foto: Tomislav Koran


Current track

Title

Artist