Od 1. siječnja 2022. novim kolektivnim ugovorom plaća u DV „Radost” uvećana za 10%

Written by on 12 listopada, 2021

Po svojoj definiciji kolektivni ugovor je pismeni sporazum između radnika, koje predstavlja sindikat, i jednog ili više poslodavaca, kojim se uređuju pitanja plaća i drugih materijalnih prava, radnog vremena i organizacije rada, odmora i dopusta, zaštite na radu, strukovnog osposobljavanja i drugih radnih i socijalnih prava radnika, kao i mehanizama zaštite tih prava. Iako se sadržajem mogu preklapati s individualnim ugovorima o radu, kolektivni se ugovori u pravnom smislu od njih razlikuju po tome što se primjenjuju na sve radnike zaposlene kod jednog ili više poslodavaca koji su potpisali takav ugovor. Tako je u ponedjeljak, 11. listopada u prostoru Gradske galerije POU-a u Novskoj.potpisan je Kolektivni ugovor, odnosno njegove 4. Izmjene i dopune, za zaposlene u Dječjem vrtiću „Radost” Novska, a potpisali su ga gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić i sindikalna povjerenica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske podružnice u Novskoj Marija Johović.

Jedna od osnovnih aktivnosti Sindikata obrazovanja, medija i kulture je kolektivno pregovaranje, pri čemu je najveći broj kolektivnih ugovora potpisan u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja gdje ovaj sindikat ima najbrojnije članstvo.

S obzirom da su u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja poslodavci koji su ujedno i osnivači vrtića pretežno jedinice lokalne samouprave, kao i u slučaju Grada Novske, kolektivno pregovaranje vodi se na razini jedinica lokalne samouprave, odnosno s pojedinačnim vrtićima. sindikat sudjeluje u kolektivnom pregovaranju samostalno ili sa partnerskim sindikatima u svim jedinicama lokalne samouprave i pojedinačnim vrtićima u kojima zadovoljava kriterije propisane Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.

Ugovor kojim se od 1. siječnja 2022. godine za deset posto povećava plaća svim djelatnicima Dječjeg vrtića „Radost“ Novska, nastavlja se vrednovanje njihovog rada., Sindikalna povjerenica Marija Johović se zahvalila na novom povećanju plaće i razumijevanju. Ravnateljica Dječjeg vrtića „Radost“ , Ljerka Vidaković,  kaže kako gradska uprava i Gradsko vijeće Grada Novske, „imaju razumijevanja i da cijene djelatnost predškolskog odgoja“. U proteklom razdoblju ugovorom je djelatnicima podignuta plaća za dvadeset posto , a kako je rekao gradonačelnik, pored brige o najmlađima, ulaganja u uređenje vrtića i proširenja kapaciteta, „više nema liste čekanja za boravka djece u vrtiću“. Cilj nam je da u kolektivnim ugovorima budu i sistematski zdravstveni pregledi za zaposlenike, istaknuo je gradonačelnik Marin Piletić.

Foto: Tomislav Koran


Current track

Title

Artist