NovskaRun 2021 – uživanje od prvog do posljednjeg koraka na stazi

Written by on 23 kolovoza, 2021

NovskaRun je proteklih godina zaslužila epitet jedne od najboljih i najveselijih utrka u Hrvatskoj. Šesto izdanje uslijedilo je nakon jednogodišnje pauze iz općepoznatog razloga – Covida 19. Organizacijski je bila, kao i prijašnjih godina, vrhunski pripremljena, a energija uoči starta i nakon utrke je bila više nego očita. Upravo je ta energija ono što svaki trkač-rekreativac traži i priželjkuje od utrke na kojoj sudjeluje.

Ovogodišnjem izdanju suorganizator je bio Fitnes klub Baš FIT, a partneri Grad Novska, Novokom d.o.o., Turistička zajednica Grada Novske, Magazin Trčanje i Omega škola trčanja. Kao i svake godine veliki broj gledatelja pružao je podršku svim natjecateljima, a nakon proglašenja pobjednika slijedio je i koncert domaćih rock snaga, banda A.R.T. (Another rock trio).

Posebnost Novska Runa je i da je to jedna od rijetkih utrka na kojoj trčeći sudjeluje gotovo kompletan klub, od predsjednika do najsporijeg člana, no ne s idejom da na poznatoj stazi osvajaju mjesta na postolju, nego da se druže s trkačima, bodre ih u trenucima kad je teško i, u konačnici, svojim gostima učine utrku veselijom.

NovskaRUN je upravo takva utrka, natjecanje u kojem trkači uživaju od prvog do posljednjeg koraka na stazi, imaju mogućnost dobre zabave prije i nakon starta. NovskaRUN je utrka koju bi svaki prosječni rekreativac morao istrčati barem jednom u životu.

Staza je zanimljiva i kombinira cestovno trčanje i trail. Konkretno, premda se trče tri trase – 3 (Wrong Turn), 9 (Run the Woods) i 16 (Spartana) kilometara – osim najkraće utrke, u preostale dvije prvi dio staze je asfaltiran, prolazi kroz grad uz prelijepe vizure obronaka psunjskog gorja, a drugi dio postavljen je u šumu koja osigurava hlad i daje jednu posve drugu dimenziju općeg dojma natjecanja.

Brza utrka „Wrong Turn”, duljine 3 kilometra, predstavljena je 2019. godine i postala je apsolutni hit. Tako je bilo i ove godine a trčali su je svi jer može biti teška onoliko koliko poželiš da bude. Sa minimalnim usponom i relativno kratkom i brzom konfiguracijom ova cestovna utrka privukla je i potpune amatere i ljude koji nikad nisu trčali utrke. Rezultati:

Muški

1 Goran Bakšić 10.25.06

2 Marian Bakšić 11.14.55

3 Aleksandar Raca 12.00.41

Žene

1 Olga Pelin 12.05.46

2 Iva Mažar 12.06. 47

3 Zoe Kostelac 12.1152

„Run the Woods” je tradicija i ponos AK „Noga”. Utrka je tod do jezera i nazad, duljine 9 kilometara. Svaki novljanski trkač, kažu u klubu, koji drži do sebe jednostavno mora znati koliko mu treba da dođe do jezera i nazad. Staza je kombinacija asfalta, traila, makadama i ponovo asfalta. Rezultati:

Muški

1 Florijan Rožić 32.48

2 Vedran Kelemen 34.47

3 David Oparić 37 32

Žene

1 Maja Radočaj 39.56

2 Petra Mišljen 43.16

3 Natalija Zrile 44.05

Najduža i najzahtjevnija utrka „Spatrana” vodi do izvora Jelenova glava po makadamu pa natrag prema jezeru i gradu šumskim zemljanim putem, ukupno 16 kilometara.  Rezultati:

Muški

1 Ivan Maletić 1.02.58

2 Đuro Kolenović 1.09.14

3. Hrvoje Vulić 1.11.13

Žene

1 Ines Burić 1.31.16

2 Katarina Ciprić 1.38.39

3 Kristina Mažar 1.45.26

Velike utrke ne definira samo brojnost sudionika i desetine tisuća kuna uloženih u organizaciju, njih puno više definira srce organizatora, motiv da se stvari pokrenu na bolje, a u konačnici, velike utrke su sve one čiji sudionici, nakon prolaska ciljem, ustvrde: kad će slijedeći NovskaRun?

Foto: Željko Sajko


Current track

Title

Artist