Najavljeno Lukovo!

Written by on 14 rujna, 2021

Ove godine Novska slavi svog sveca zaštitnika i Dan Grada, blagdan sv. Luke. Prošle su 2020. godine epidemiološke mjere zapriječile održavanje Lukova, no zato će ovogodišnji bit prepun raznih sadržaja. Izložbe, koncerti, sportska i kulturna događanja, svečana sjednica, redat će se od petka 15. do ponedjeljka 18. listopada. Za domaće i goste koji se očekuju i sve koji će tih dana doći u Novsku i domaćini čekaju raširenih ruku i otvorenog srca.

– Djelatnice Turističke zajednice Grada Novske koordinirati će realizaciju svih događanja, a svoj posao odrađivati će i mnogobrojni volonteri, djelatnici Novokoma, gradske ustanove i škole,  sve do svečanog zatvaranja, istaknula je na predstavljanju „Lukova 2021.” u Gradskom kinu direktorica TZGN Marija Kos Šaka.

Zvuci tamburice, miris lovačkog gulaša, fiša i dobre kapljice, ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama, kao i jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće očekuju ovogodišnje posjetitelje, a novost je odvijanje svih događanja na otvorenim gradskim prostorima, dakle, trgovima, Gradskom parku i Novljanskom ćošku.

– Doći u Slavoniju na slavlje je doživljaj, a na kirvaj pogotovo. Upravo se time vodimo pripremajući ovogodišnje Lukovo. Prikazujemo povijesno razdoblje koje je mnogima nezanimljivo dok je za Novsku najvažnije jer je tad postala grad, i to onog trenutka kada su se željezničke pruge iz Zagreba iz pravca Siska i prava Dugog Sela trajno susrele u Novskoj. Danas ponovo svjedočimo rekonstrukci ovih prometnica nakon višegodišnjeg zanemarivanja, rekao je na predstavljanju Lukova gradonačelnik Marin Piletić.

Novljani svoj kirvaj slave od 1755. godine kad su prvi put zazvonila zvona na kapeli svetoga Luke. Tih dana iz škrinja izvuku narodne nošnje, glumci i glazbenici izađu na ulicu, napune se stolovi domaćim tradicionalnim poslasticama, pozovu gosti iz svih krajeva Hrvatske i Europe, gradski oci izvjese zastave, svečano urešene kočije zakrče gradske ulice. I upravo je takav program najavljen za ovogodišnju četverodnevnu manifestaciju.


Current track

Title

Artist