Na tehnološkom sajmu CES u Las Vegasu predstavljene inovacije dva start up-a iz Poduzetničkog inkubatora PISMO

Written by on 10 siječnja, 2022

U Las Vegasu je prošli tjedan održan najveći svjetski sajam potrošačke elektronike – CES (Consumer Electronics Show). Na njemu svoja tehnološka rješenja izlaže više od 2000 tvrtki iz 160 zemalja diljem svijeta. Uz bok najpoznatijim svjetskim kompanijama kao što su Samsung, Lenovo, Sony, Panasonic, svoje inovacije predstavila su i dva start up-a iz Novske, odnosno Poduzetničkog inkubatora PISMO – tvrtka GROW i HIROMA DESIGN.

Bračni par Bencek iz tvrtke GROW, izmitelji su pametnih naočala za gluhe osobe i osobe oštećenog sluha – “EyeHearing”. Ove naočale snimaju zvuk govora i pretvaraju ga u tekst koji se kao titl prikazuje na staklima naočala, a trebale bi olakšati život za 72 milijuna ljudi koliko ih na svijetu ima problem sa sluhom.

„Dok se osobi koja je gluha ili ima oštećen sluh govori, njoj naše naočale kroz titlove na ekranu pokazuju naše riječi i ona nas razumije! Ovo je jedinstvena inovacija koja se pojavila na ovom sajmu u dijelu zdravlje i wellnes.“, rekla je Josipa Bencek.

Bračni par Vedrina iz tvrtke HIROMA DESIGN predstavili su aplikaciju “Moopies”. Aplikacija je edukativna, ali izdvaja se iz mase sličnih aplikacije po tome što su u njoj igrači – djeca zauzimaju ulogu učitelja, a ne učenika. Mateja Vedrina (HIROMA DESIGN) kaže da su prilikom izrade aplikacije „Moopies“ imali želju da se djeca povežu sa likovima u njoj i na taj način vrijeme koje provode ispred ekrana bude kontrolirano od strane roditelja.

I Grow i Hiroma Design pobjednici su izbora najboljih poduzetničkih ideja u 2021. godini prema izboru prekograničnog projekta CROWN koji provodi Razvojna agencija SIMORA. Ističu kako su zahvalni Sisačko-moslavačkoj županiji što imaju priliku sudjelovati u projektu i što su dobili ovakvu podršku! „Već prvog dana imali smo pozitivne reakcije posjetitelja i nadamo se da će nam ovaj sajam donijeti investitore.“, poručuju iz tvrtki Grow i Hiroma Design.

Uz navedene dvije tvrtke iz Poduzetničkog inkubatora PISMO, na CES-u sudjeluju još četiri hrvatske kompanije. U jednoj od njih radi i Novljanin Alen Paljušić. Iron Bull hrvatska je startup tvrtka koja razvija tenkovske bitke na daljinsko upravljanje te izrađuje replike legendarnih tenkova iz svjetske povijesti sa svim operativnim mogućnostima pravih tenkova. Također se bave i razvojem arena za tenkovske bitke, a u zagrebačkom Arena centru prošle godine je otvorena je prva svjetska tenkovska igraonica. U cilju proširenja svoje franšize diljem svijeta, ovo je već drugi put kako su sudjelovali na CES-u.


Current track

Title

Artist