Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreće 14. listopada

Written by on 16 rujna, 2021

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svojim internetskim stranicama objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 300 milijuna kuna, a sa zaprimanjem prijava kreće 14. listopada od 9 sati.

Prošle su godine osigurana sredstva za obnovu 3100 kuća, a ove godine bit će ih još i više s obzirom da je dostupno čak 300 milijuna kuna. U okviru poziva sufinancira se i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane.

Projekti se razlikuju po postotku sufinanciranja i minimalnom energetskom razredu kuće koja se prijavljuje za obnovu. Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna.

Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvorna metra ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem, izvijestili su iz Fonda.

Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju će im Fond sufinancirati s do 500 kuna, a kako bi zainteresiranim građanima omogućio što bolju informiranost o uvjetima financiranja, Fond planira održati informativne radionice na više od 20-ak lokacija diljem zemlje. Prezentacije i materijali s radionica bit će dostupni svima putem Fondove internetske stranice.


Current track

Title

Artist