Ivan Celjak, župan za pravi početak

Written by on 1 svibnja, 2021

Ivan Celjak ima 38 godina i magistar je prava, rođen i odrastao u Sisku. Predsjednik je županijske organizacije HDZ Sisačko-moslavačke županije. Kao novo, mlado, perspektivno lice, na parlamentarnim izborima prošle godine dobio je priliku koju je znalački iskoristio. Izabran je u VI. izbornoj jedinici i s petog mjesta na listi ušao izravno u Hrvatski sabor osvojivši velik broj preferencijalnih glasova. Brojni stariji kolege u Saboru ističu kako se u kratkom vremenu Celjak već iskazao kao osoba koja snažno lobira za svoj sisačko-moslavački kraj i kako nema ministra kojeg nije informirao koji su projekti potrebni u županiji.

Županija se mora više razvijati u gospodarskom dijelu

Kao kandidat za župana Sisačko-moslavačke županije s timom stručnjaka izradio je program koji je usmjeren i na gospodarsku i na stambenu obnovu županije te sadrži konkretne mjere za mlade kojima se želi potpomognuti demografski oporavak. Zasigurno će se posebno založiti da se što prije provede u djelo zakonska odluka kojom je Vlada RH osigurala stopostotnu konstrukcijsku obnovu objekata stradalih na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

Kako je sisačko-moslavački kraj pretežito orijentiran na poljoprivrednu proizvodnju i uzgoj stoke, zanimljivo je da je u Celjakovom programu i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i potpora poljoprivredi u dijelu ekološke proizvodnje hrane. Naglasak je stavljen i na jačanje turističkog potencijala na području Moslavine i Zapadne Slavonije.

Dodatno, položaj Parka prirode Lonjsko polje, proizvodnja meda s bogatih zelenih pašnjaka, kao i razvijanje nove grane turizma kao što je zdravstveni turizam u Topuskom i u Sisku, Sisačko-moslavačku županiju može staviti visoko na karti kontinentalnog turizma. Upravo je prije nekoliko dana državni vrh boravio u Topuskom i dogovorene su investicije od 600 milijuna kuna za razvoj zdravstvenog turizma, što će značajno doprinjeti razvoju gospodarskog dijela županije.

Županija će Novsku poduprijeti u pokretanju Sajma obrtništva i održivog gospodarstva koji će biti prilika za prezentiranje svih gospodarstvenika s područja naše županije i mogućnost za informiranje o novim tehnologijama u suradnji s obrtnicima i poduzetnicima iz cijele Hrvatske i šire.

Obrazovni i inovacijski centar u Sisačko-moslavačkoj županiji

Novska na čelu s Marinom Piletićem, gradonačelnikom Novske je izvrstan primjer kako privući mlade ljude, poticati njihovu inovativnost. Kako bi se mlade privuklo da se ostanu školovati u svojoj županiji i pri tome im pružiti punu potporu i u vidu smještaja i stipendija i u vidu novih zanimanja koja su konkurentna na tržištu rada, jedan od prioriteta županijske i državne vlasti bit će uređenje postojeće i izgradnja nove prometne infrastrukture koja će uvelike olakšati povezanost i s glavnim gradom i vezano uz lakši i brži transport materijala i opreme za obnovu.

Moslavački i zapadno-slavonski dio naše županije gospodarski je jači u odnosu na druge gradove na Banovini, stoga se potrebno usmjeriti na razvoj ostalih prednosti koje ovaj kraj ima: plodna zemlja, izgrađena infrastruktura i jači poticaj mladima otvaranjem novih obrazovnih smjerova kako bi se mladima omogućilo da se školuju ovdje, zaposle i zasnuju obitelj.

Naknada u iznosu od 5.000 kuna za redovite studente na potresom pogođenom području

„Želim biti župan u županiji koja može privući nove investitore, koja može ponuditi uvjete kakve druge županije nemaju jer imamo i zemljopisnu prednost, blizinu Zagreba, koju nismo nikako do sada iskoristili. Naši će poduzetnici i privatne tvrtke moći dobiti do 70 posto bespovratnih sredstava za ulaganje u nove proizvodne pogone, opremu i strojeve, a bit će dostupni i beskamatni krediti za poduzetnike čime planiramo znatno jačanje gospodarstva u suradnji državne i županijske vlasti. Kako sve to nije moguće bez kvalificirane i mlade radne snage, svi redovni studenti s područja naše županije koji upišu prvu godinu fakulteta na potresom pogođenom području,dobit će jednokratnu naknadu u iznosu od 5.000 kuna već ove jeseni“, Ivan Celjak pojašnjava svoj program.

Osnivanje poljoprivrednog inkubatora

Poseban dio programa odnosi se na poljoprivredu i razvoj ruralnih područja te Celjak objašnjava: „Osnovat ćemo poljoprivredni inkubator u našoj županiji i potaknuti razvoj mjerama potpore poljoprivrednim proizvođačima usmjerenima na siguran tržišni plasman i visoku dodanu vrijednost. Razvijat ćemo proces održive proizvodnje hrane, poticanjem uzgoja autohtonih pasmina i sorti poput škrleta te očuvanjem tradicijske baštine.“

Posebna veza s hrvatskim braniteljima

Ivan je sin poginulog ratnog heroja Marijana Celjaka, osnivača prvih nenaoružanih odreda i dragovoljačkih postrojbi Zbora narodne garde te jednog od osnivača i prvog dozapovijednika 57. samostalnog dobrovoljačkog bataljuna pričuvnog sastava ZNG u Sisku. Snažna povezanost s hrvatskim braniteljima koje naziva istinskim junacima koji su sve dali za Domovinu, vidljiva je i u Celjakovom angažmanu oko prava hrvatskih branitelja, a zalaže se i za jačanje mreže usluga namijenjenih hrvatskim braniteljima.

Osnivanjem Memorijalnog centra Domovinskog rata, preuređenjem jedne postojeće oštećene zgrade dobio bi se prestižan prostor u kojem bi se kroz interaktivan pristup mlađim generacijama prenosila istina o ratu. Tu bi se opremio i prostor za branitelje koji bi se ponovo okupljali kroz sportsko-edukativne susrete i ta bi se suradnja širila i na Kutinu i na Novsku.

Upravo je svoj prvi govor u Saboru nakon preuzimanja dužnosti saborskog zastupnika, posvetio hrvatskim braniteljima.

Potrebna su ulaganja u zdravstveni i obrazovni sustav

U programu je i izgradnja objekata u okviru kompleksa županijske Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, gdje ćemo u suradnji s državnom vlasti pristupiti obnovi nakon potresa kako bi naši pacijenti imali potpunu zdravstvenu skrb u svojoj županiji. Iznova će se graditi u potresu stradale Ekonomska škola i obnova Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku te graditi Prvu osnovnu i Srednju školu Petrinja.

Novska grad pozitivne energije i mladih ljudi

Jedno od novina je osnivanje visokoobrazovne ustanove iz područja zdravstva, što je ujedno prilika da naš vrijedan tim stručnih i kvalitetnih ljudi, mlađim generacijama prenosi znanja i vještine koje se koriste u našoj bolnici. Iskazan je interes mladih za ovim visokoškolskim programom među mladima i iz Novske i Kutine, stoga ćemo odmah po preuzimanju odgovornosti vođenja Županijske uprave, pristupiti pokretanju procedure i uređenja adekvatnog prostora kako bi mladi studirali u svojoj županiji i medicinskim zanimanjima pronašli adekvatno radno mjesto.

Pružit ćemo priliku mladim ljudima da ostanu studirati u svojoj županiji i privući studente iz drugih gradova Lijepe naše“ – ističe Celjak.

Planira se dovršiti učenički dom u Sisku i izgraditi novi učenički dom u Novskoj jer za to postoji potreba budući se Novska pokazala kao grad mladih ljudi.

Uz postojeći srednjoškolski program Tehničar za razvoj videoigara, izgradit će se kampus u Novskoj i osigurati da i dalje budemo središte gaming industrije u Hrvatskoj. Energetski će se obnoviti i Tehnička škola Kutina, glavna školska zgrada i zgrada radionice kako bi naši učenici imali sve uvjete za uspješno školovanje.

Skrb o starijim i nemoćnim osobama

Nakon obnove potresom stradalih domova za starije i nemoćne Petrinja i Glina, proširit će se njihovi smještajni kapaciteti te vrsta usluge, primjerice pružanje mogućnosti fizikalne terapije u Domu, opremanje dodatnih prostorija opremom za sportske aktivnosti i slično.

U Kutini Ivan Celjak planira pomoći izgradnju novog doma za umirovljenike, a u Novskoj proširenje usluga za starije osobe kao i niz programa za mlade te infrastrukturne projekte.

Najbolje godine života su pred nama, imamo energiju, imamo tim ljudi diljem županije, naše gradonačelnike i načelnike s kojima znamo kako i možemo pokrenuti razvoj Sisačko-moslavačke županije“.


Current track

Title

Artist