Dobro ugođena politika – Sjećanja Stjepana Radića mlađeg

Written by on 29 studenoga, 2021

Knjiga Dobro ugođena politika – Sjećanja Stjepana Radića mlađeg, predstavljena je u prostoru Galerije POU Novska, a ovo djelo predstavili su autori Marijan Lipovac i Jana Radić te izdavač Ivan Sršen. Biografski zanimljivo štivo, knjiga je o sjećanju Stjepana Radića (1928.-2010.), unuka i imenjaka osnivača HSS-a i prvog demokratski izabranog vođe hrvatskog naroda.

Knjiga Dobro ugođena politika – Sjećanja Stjepana Radića mlađeg, autora Marijana Lipovca i Jane Radić, donosi sjećanja Stjepana Radića (1928.-2010.), pijanista, glazbenog pedagoga i političara, unuka i imenjaka osnivača HSS-a i prvog demokratski izabranog vođe hrvatskog naroda. Stjepan Radić mlađi od djetinjstva je pokazivao talent za glazbu istovremeno odrastajući u ozračju političkih napetosti i progona kojima je bila izložena njegova obitelj i on sâm. Činjenica da je bio unuk i imenjak Stjepana Radića, odredila je njegov život tijekom kojeg se glazba kao njegova profesija neprestano isprepletala s politikom.

Nakon uspješne pijanističke i profesorske karijere, dolaskom višestranačke demokracije, uključio se u aktivnu politiku kao jedan od obnovitelja HSS-a te u samostalnoj Hrvatskoj postao saborski zastupnik, potpredsjednik Hrvatskog sabora i počasni predsjednik HSS-a. Sjećanja Stjepana Radića mlađeg, upotpunjena brojnim prilozima i sjećanjima njegovih suvremenika, zanimljivo su biografsko štivo, ali i dragocjen i vjerodostojan izvor za hrvatsku političku i društvenu povijest 20. stoljeća, kao i za noviju povijest hrvatske glazbe.

Stjepan Radić mlađi, napomenuo je Lipovac, pokazivao je od djetinjstva talent za glazbu istodobno odrastajući u ozračju političkih napetosti i progona kojima su bila izloženi on i njegova obitelj.
 Lipovac je istaknuo kako činjenica da je Stjepan Radić mlađi bio unuk i imenjak vođe HSS-a Stjepana Radića odredila njegov život tijekom kojeg se glazba kao njegova profesija neprestano isprepletala s politikom.
 Podsjetio je kako se Radićev unuk nakon uspješne pijanističke i profesorske karijere, dolaskom višestranačke demokracije, uključio u aktivnu politiku kao jedan od obnovitelja HSS-a.  Knjiga je u izdanju kuće Sandorf tiskana prošle godine, a u Novskoj je predstavljena u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Ante Jagar“.

Foto: Željko Sajko


Current track

Title

Artist