Dani graditeljske baštine u Krapju

Written by on 20 rujna, 2021

Dan europske baštine, u okkviru kojeg se održava manifestacija Dani graditeljske baštine, važan je poticaj, ne samo za afirmaciju vrijednosti krajolika hrvatskoga Posavlja, već i za pokretanje revitalizacijskih procesa u ruralnim sredinama ovoga područja u kojima je sve prisutnija opća stagnacija.

I ove godine Turistička zajednica Općine Jasenovac, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Općina Jasenovac  bili su organizatori manifestacije Dani graditeljske baštine u Krapju u subotu, 18. rujna. Tijekom cijeloga dana moglo se uživati u bogatstvu tradicije, pjesme i plesa jasenovačkog kraja, okušati se u građenju drvenih posavskih kuća, kušati šarana na rašljama, fiš ili lovački gulaš, dok odjekuju zvuci tamburice.

Cijela Posavina jedinstveni je kutak nedirnute prirode. To je područje Parka prirode Lonjsko polje koje pripada najočuvanijim poplavnim prostorima u Europi. Krapje đol je 1963. godine proglašeno prvim hrvatskim ornitološkim rezervatom, jer se ovdje mogu vidjeti razne ptice močvarice, poput sive čaplje i žličarke.

Naselje Krapje, smješteno u Općini Jasenovac iu u Parku prirode Lonjsko polje biser je etno baštine. Zbog prepoznatljivog načina, materijala i stila gradnje ili kako je zapisano: “zbog visokih kreativnih i estetskih dometa takvog graditeljstva”, Krapje je proglašeno selom graditeljske baštine 23. rujna 1995. godine. Od tada se svake godine u Krapju u mjesecu rujnu u sklopu Dana europske baštine obilježava Dan graditeljske baštine, s ciljem promocije kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti ovog dijela jasenovačke Posavine.

Inače, Krapje je dobilo ime po ribi šaranu, odnosno krapu, a taj toponim se prvi put spominje u 14. stoljeću. Samo selo Krapje se nalazi zapadno od Jasenovca, na lijevoj obali rijeke Save. Srednje je veličine jednostavnog, izrazito izduženog oblika. Starije kuće građene od hrastovine i zabatom okrenute prema ulici. Prevladavaju prizemne zgrade premda se stječe dojam da selo ima više kuća na kat. U selu je očuvan znatan broj raznih tipova kuća (ukupno 91) karakterističnih za ovaj dio Posavine pa je dio sela južnije od crkve (Donje Krapje), koji je očuvan u većoj mjeri kao kompaktna cjelina tradicijske drvene arhitekture, godine 1990. zaštićen i upisan u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Predstavljeni su i tradicionalni obrti, brojni uzgajivači i proizvođači tradicijskih proizvoda, među kojima pčelarstvo, košaraštvo, užarstvo, lončarstvo, ribarstvo, konjogojstvo, mljekarstvo, izrada suvenira, kao i autohtona jela ovog kraja. Održani su nastupi KUD-ova, raznovrstan kulturno-umjetnički i zabavni program, sadržaji prilagođeni svim uzrastima.

Foto: Zlatko Duzbaba Duc


Current track

Title

Artist