Bogatstvo duše i velikodušnost prirode zahtjeva ulaganja

Written by on 13 siječnja, 2020

Potok Kozarac, inače u kategoriji brdskog bujičara, ranijih je godina kod velikih oborina pravio probleme mještanima, plaveći dvorišta kuća koje se nalaze neposredno uz potok, pa se na inicijativu MO Kozarice pristupilo uređenju. Postavljena je betonska obloga na nekoliko mjesta uz mostove na županijskoj cesti, korito je očišćeno i produbljeno, kao i kosina obale. Hrvatske vode poslove su financirale s 170 tisuća kuna, a kako je rekao Tomislav Pavičić, voditelj ispostave Hrvatskih voda u Novskoj, tijekom 2020. godine radovi se nastavljaju uz ulaganje od 140 tisuća kuna.

Kozarice su: dom, nafta, kornjaš, šuma, DVD, tribine, spomenik, kapelica, Petrovo, krug, nojevi, rječica Subocka… svi ovi elementi čine dio svakodnevnog života mještana u ovom malom selu skrivenom iza šume spaja s Novskom i Brestačom.

Danas u Kozaricama živi 200-tinjak osoba, uglavnom starijih ljudi i umirovljenika. Ono što ipak treba istaći da postoje i mladi koji namjeravaju ostati u Kozaricama, i svoje obitelji upravo ondje i osnivaju. Stanovništvo je pretežito zaposleno u lokalnoj drvnoj industriji, ili građevinskim firmama, ali isto tako i u “Šumariji” i “Ini”

Posebnost je pripadanje lokalnoj samoupravi Grada Novske, dok su pošta, škola i crkva administrativno u Općini Lipovljani. Upravo je ta činjenica često isticana kao negativna, no nepobitno je dokazano da upravo Grad Novska svim svojim investicijama u Kozarice više nego opravdava ovaj izbor. Grad Novska je kroz svoje investicije, a koje premašuju brojku od 6 milijuna kuna, uredio gotovo svu infrastrukturu, i objekte u naselju. Devedesetih godina završena je izgradnja svlačionica nogometnog kluba, Vatrogasnog doma, i mrtvačnice, te je sufinancirano uređenje okoliša kapelice. Također je obnovljen i Društveni dom, postavljen zeleni otok u središtu Kozarica te uređeno dječje igralište iza Područne škole. Izgradnja plinovoda završena je 2008. godine. Završena je izgradnja vodovoda kroz naselje a vrijednost radova je 2,5 milijuna kuna. Izgradnjom vodovoda kroz Kozarice, završena je cjelokupna vodoopskrba za cijeli Grad Novsku. Rješavanje problema kanalizacije najavljeno je od strane gradske Uprave.

 

Društveni dom izgrađen je 1937. a posvećen je slijedeće 1938. godine. Zaštitnici sela su Sveti Petar i Pavao po kojima kapelica i nosi ime. Upravo je Petrovo to koje je u Kozaricama 90-tih godina oživljavalo selo i izmamljivalo osmjehe i zadovoljstvo mještana, ali i njihovih gostiju toga dana.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kozarice osnovano je 29. lipnja 1954. godine na Petrovo. Od osnivanja pa do početka Domovinskog rata DVD je imao veliki broj članova, te je posjedovao kombi vozilo. Nakon Domovinskog rata članstvo se osipa, no završetkom vatrogasnog doma 1998. godine stvari se počinju mijenjati na bolje.

Nakon što je ukinuto kmetstvo 1848. godine u selo Kozarice doselili su se Mađari koji u selo dovode svoju Novu reformiranu mađarsku crkvu. Danas postoji samo jedan sljedbenik te vjere u cijelom selu, no podignut je zvonik koji predstavlja upravo sjećanje na doseljenike iz Mađarske.

Kozarice imaju i vrlo plodnu zemlju na kojoj se siju različite poljoprivredne kulture od kojih su najčešći kukuruzi, krumpiri, ali sade se i lješnjaci i orasi. Najveća novost je lavanda koja također uspijeva.

Mnogo bogatije je ono što se nalazi ispod zemlje, a to je nafta. Naime, prije Drugog svjetskog rata Nijemci su istražili zemljine slojeve i utvrdili postojanje nafte, no istraživanje je započelo tek 1954. godine postavljanjem istražnih bušotina. 60-tih godina počelo je isplativo eksploatiranje nafte koje traje sve do danas.

Na području Kozarica zadnjih godina na zadovoljstvo mještana rekonstruirane su sve ceste, a gradonačelnik Marin Piletić je podsjetio na obnovljene županijske i lokalne ceste na području naselja u suradnji Sisačko moslavačke županije i tvrtke INA, a kako je rekao, ove godine i uređenje staze prema mjesnom groblju.


Current track

Title

Artist