UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza

Written by on 19 kolovoza, 2021

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza održava se od 3. do 12. rujna 2021. godine. Drugu godinu zaredom, Mliječna staza će biti virtualna, nacionalna i u potpunosti inkluzivna. Cilj ovogodišnje utrke je osigurati bolju dostupnost usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške te promicati socijalnu uključenost djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj.

Zašto sudjelovati? Za djecu s teškoćama u razvoju ključno je da dobiju pravovremenu i kvalitetnu podršku. To čini razliku između prilike da ostvare svoj potencijal i života na margini društva.

Djeca s teškoćama bez pristupa uslugama stručnjaka nemaju odgovarajuću priliku za razvoj i sudjelovanje u životu svojih zajednica. Njihovi roditelji često se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu. S pandemijom i potresima ova se situacija pogoršala.

Želi se podržati uvođenje i proširenje usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama. Tamo djeca mogu dobiti stručnu podršku (rehabilitatora, socijalnog radnika, prema  potrebama i logopeda, psihologa, glazboterapeuta… ), družiti se sa svojim vršnjacima, učiti te stjecati vještine koje će im omogućiti da budu samostalniji.

Sredstva prikupljena putem Mliječne staze 2021. uložit će se u uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka za djecu s teškoćama, uvođenje grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama i uvođenje kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama (Rastimo zajedno Plus). Sredstva će se usmjeriti tamo gdje je najpotrebnije – u krajeve Hrvatske gdje usluge stručnjaka ne postoje ili ih nema dovoljno.

U utrci mogu sudjelovati svi – dovoljno je prijaviti se, preuzeti aplikaciju i skupljati kilometre mogućnosti od 3. do 12. 9. a svatko će sudjelovati kada, koliko i kako najbolje može – trčanjem, hodanjem, šetnjom, u kolicima, na biciklu, romobilu… s obitelji, prijateljima…u parku ili kvartu, na treningu, planinarenju ili u šetnji. Umjesto da se svi okupimo na jedan dan, zajedno ćemo skupljati kilometre mogućnosti tijekom 10 dana!


Current track

Title

Artist