Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Kurjakana - mjesto partizanskog zločina

16 Svi 2018
944 puta

U spomen na dvadeset i jednog hrvatskog domoljuba s područja Novske, ubijenih na  najokrutniji način od strane komunističkih vlasti neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, kod križa podignutog povrh potoka Muratovica u šumi kod Kurjakane, članovi njihovih obitelji, predstavnici grada i braniteljskih udruga položili su vijence i upalili svijeće.
Početkom svibnja (između 4. i 5. svibnja) 1945. godine na području bivše općine Novska počinjeno je masovno ubojstvo Hrvata iz Novske, te sela iz okolice Novske. Žrtve su bili civili, domaćini, očevi obitelji, svi redom ugledni mještani. Odvedeni su usred dana i to je bilo posljednji put da su viđeni živi. Kurjakana je mjesto stradanja 21 hrvatskog domoljuba. Ubijene Novljane partizani su na prevaru odveli iz njihovog doma u svibnju, nakon završetka rata. Obitelji su ih dugo tražile, no bez uspjeha, pa je bilo jasno da su ubijeni. Mjesto partizanskog zločina, u gustoj šumi iznad potoka Muratovice, otkrili su potkraj kolovoza 1945. slučajno čuvari svinja. Samo je jedna obitelj iz Kozarica uspjela tajno pokopati jednog ubijenog, a ostala tijela su tadašnje vlasti polile benzinom i zapalile.
Uz nazočnost pedesetak onih koji si se došli pokloniti njihovoj žrtvi, molitvu za sve njih predvodio je Milan Vidaković, novljanski župnik.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ads1 top right