Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Za Župnu crkvu sv. Luke i prvu gradsku ljekarnu 200.000 kuna

11 Tra 2018
904 puta

U maloj Gradskoj vijećnici u utorak, 10 travnja potpisan je Ugovor temeljem kojeg je Ministarstvo kulture, po ministrici dr sc Nini Obuljen Koržinek, a prema natječaju, dodijelilo 100.000 kuna za obnovu Župne crkve sv. Luke u Novskoj, te isti iznos za program zaštite kulturnog dobra zgrade Drapczynski, Zagrebačka 26.
U ime ministrice Obuljen Koržinek ugovore je potpisala Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku, a ugovor za sredstva za zaštitu kulturnog dobra zgrade Drapčinski potpisao je gradonačelnik Marin Piletić, a zahvalu za sredstva za obnovu Župne crkve sv. Luke u Novskoj izrekao je župnik Milan Vidaković. Potom su u društvu gradonačelnika Piletića, djelatnici Konzervatorskog odjela obišli radove na sanaciji starog hotela Knopp.
Što se tiče objekta na adresi Zagrebačka 26, gradonačelnik Piletić je istaknuo da se radi o prvoj ljekarni u Novskoj. Naime, Alexius Heinrich Drapczynski je ljekarnu u Novskoj otvorio je 1879. godine, a namještaj za nju je izrađen 1891. godine i dopremljen iz Češke. Njime je tada uređena  prva Kotarska apoteka „Sv. Marija“ u Novskoj. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, preseljen je u ljekarnu u Rajiću, gdje je i pronađen nakon Domovinskog rata, te je sada restauriran i može se pogledati u Gradskoj vijećnici te u GKČ "Ante Jagar".

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right