Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Komemoracija na spomen-obilježju Trokut: Bilo je to vrijeme koje je zahtijevalo odlučnost, hrabrost i vjeru

30 Lis 2017
207 puta

Pod pokroviteljstvom Grada Novske te Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije na spomen-obilježju Trokut, na novljanskom području, održana je komemoracija za 314 hrvatskih branitelja poginulih na zapadnoslavonskom ratištu u obrani od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata.
Za njih 314 stradalih s područja Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca, 1. gardijske brigade “Tigrovi”, hrvatski branitelji s područja Grada Novske, 125. brigade HV, Ivanić Grada, općina Križa, Kutine i Kloštar Ivanića na Spomen mjestu podignuto je devet mramornih monolita na kojima su uklesana njihova imena.
Komemoracija je započela misom u sjećanje na sve njih, svetom misom koju je predvodio Perica Matanović, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj, u pratnji crkvenog zbora, dok su u glazbenom programu sudjelovali učenici Glazbene škole u Novskoj.
Okupljene je pozdravio novljanski gradonačelnik Marin Piletić, a o oslobađajućoj akciji Orkan, kojom je prije 26 godina, 29. listopada 1991., Hrvatska vojska počela oslobađanje zapadne Slavonije, okupljenima je govorio brigadni general Rudi Stipčić, zapovjednik operativne grupe Posavina u čijem sastavu su se nalazile hrvatske postrojbe iz sjeverozapadnog područja Hrvatske. U operacijama Otkos, Papuk i Orkan oslobođeno je 70 posto okupiranih dijelova zapadne Slavonije i na ovim prostorima slomljen je banjalučki korpus JNA, kazao je general Stipčić.
Na jedinstvo i složnost, kakvo je hrvatski narod imao 1991. godine i u cijelom Domovinskom ratu, podsjetio je general zbora Josip Lucić, prvi zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi, naglasivši da je takvo jedinstvo i zajedništvo u Hrvatskoj potrebno i danas.
Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, istaknuo je da "ono zajedništvo, koje smo imali u teškom vremenu moramo imati i u miru. To dugujemo našim poginulim braniteljima", dodao je.
Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića u svom govoru o Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske naglasio je kako je to bilo "vrijeme koje je zahtijevalo odlučnost, hrabrost, ali i vjeru. Naši suborci sve su to imali i zato su ispunili sve, pa i onu najveću zadaću - slobodnu i neovisnu hrvatsku državu."
Podsjetivši na dane i događaje koji su prethodili agresiji JNA i srpskih paravojnih postrojba na Republiku Hrvatske general Mladen Markač, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović rekao je da se poginule suborce ne smije zaboraviti. Ako bismo to učinili, zaboravili bismo na povijest u kojoj je stvorena naša hrvatska domovina. Želimo da se prekine politika detuđmanizacije koja nam je donijela ideološke podjele, pomanjkanje domoljublja i ekonomsku krizu. Zato nam treba zajedništvo kako bismo ostvarili bolji život, a branitelji u tome žele biti aktivni čimbenik, naglasio je general Markač.
Potom su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen obilježjem na Trokutu.
U ime predsjednice Republike vijenac je položio general Markač, a u ime premijera Plenkovića i ministra obrane Krstičevića vijenac je položio Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane. U ime Ministra hrvatskih branitelja vijenac je položio Nenad Križić.
Uz braniteljske udruge vijence su položili i predstavnici županija pokrovitelja komemoracije, kao i izaslanstva Svete Nedjelje, Samobora, Zagreba, Dugog Sela , Ivanić Grada, Križevaca, Vrbovca, Bjelovara, Koprivnice i drugih sredina iz kojih su stigli branitelji da bi na novljanskom ratištu, zajedno s pripadnicima 125. brigade HV Novska pod zapovjedništvom operativne grupe Posavina, branili i obranili zapadnu Slavoniju, a potom u vojnoredarstvenoj operaciji Bljesak oslobodili okupirane dijelove zapadne Slavonije.

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ads1 top right