Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Tiskovna konferencija gradonačelnika Marina Piletića, predsjednika Skupštine RPN-a: Nezakonite radnje i kazna zatvora na Radio postaji Novska

01 Ruj 2017
235 puta

Gradonačelnik Novske, ujedno i predsjednik Skupštine RPN-a Marin Piletić izvijestio je građane o financijskim malverzacijama na lokalnoj Radio postaji Novska koje su se dogodile početkom ove godine dok je na RPN-u odgovorna osoba za njezino upravljanje bila Monika Šporčić Harak, zamjenica direktorice.
Početkom ove godine, točnije 30. ožujka zamjenica direktorice RPN-a Monika Šporčić Harak dobila je pravomoćnu presudu kojom je proglašena krivom za kazneno djelo po čl.312, st.1. KZ, te je osuđena na kaznu zatvora u trajanju 6 mjeseci uvjetno na način da se kazna zatvora odgađa na vrijeme od 1 godine pod uvjetom da u tom vremenskom roku okrivljena ne počini novo kazneno djelo.
Prema presudi okrivljena je jer je u 2009. i 2010. godini, a dok je bila direktorica RPN-a, izdavala lažne račune nepostojećim trgovačkim društvima kako bi prikazala pozitivno poslovanje RPN-a. Bez obzira na presudu, Šporčić Harak ostala je odgovorna osoba na RPN-u dok je direktorica Kovačević na porodiljnom dopustu, što je protivno Zakonu o trgovačkim društvima.
U razdoblju dok je zamjenica direktorice, Šporčić Harak 3. veljače 2017. godine potpisuje sporazum s RPN-om o isplati iznosa dosuđenog po pravomoćnoj presudi iz parnice koju je vodila sa RPN-om. Po potpisanom Sporazumu o izvršenju pravomoćne presude i ovršne presude, Šporčić Harak isplaćuje si dosuđeni iznos kao neto iznos, iako je po Zakonu riječ o bruto iznosu i iako je usmeno upozorena da je tim činom oštećen državni proračun za neplaćanje poreza i doprinosa. Šporčić Harak navedenim je Sporazumom stekla nepripadnu imovinsku korist.
Direktorica Kovačević povratkom sporodiljnog dopusta izvijestila je Šporčić Harak o štetnosti Sporazuma i predložila joj je raskid istoga. No, putem odvjetnika Šporčić Harak odbija raskinuti navedeni Sporazum tvrdeći da potpisivanjem istoga i isplatom iznosa nije došlo do stjecanja nepripadne koristi za nju.
S obzirom da je ovim činom, ali i svim prijašnjima, RPN oštećen s nekoliko desetaka tisuća kuna, direktorica Kovačević izvijestila je javnost da je s 31. kolovoza 2017. Šporčić Harak uručena odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu.
Gradonačelnik Piletić nakon dane kronologije događaja, osudio je ovakav čin, konstatiravši da je nedopostivo da se u trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama i svim korisnicima koji se u potpunosti ili djelomično financiraju iz proračuna Grada Novske raspolaže sredstvima i upravlja na ovakav način, te da zbog oštećena gradskog i državnog proračuna očekuje da institucije odrade svoj posao

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right