Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja

07 Kol 2017
198 puta

u Jasenovcu održana završna svečanost konjaničkog maratona pod sloganom "Tradicija prošlosti, potreba budućnosti"

Na stotom od ovogodišnjih planiranih 250 kilometara četverodnevni 21. konjanički maraton, započet u subotu, 5. kolovoza ranom zorom u moslavačkom selu Voloderu, svečano je u nedjelju, 6. kolovoza predvečer dočekan u Jasenovcu. U iznimnoj dobrodošlici tu je naglašena i ovogodišnja njegova misija uz Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Konj maraton10

 Posvećen je 3. "kutinskoj" bojni koja je pod zapovijedanjem Dragutina Krznarića u sastavu 125. domobranske pukovnije Novska, u Oluji sudionicom oslobađanja jasenovačkog područja, točnije tamošnjih prekosavskih sela. Svečanosti dočeka nazočio je i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Stjepan Hrastnik.

Konj maraton1

Naime, dio Jasenovca oslobođen je u akciji Bljesak pa je to područje sudionik početka obiju veličanstvenih hrvatskih vojnih akcija, ali je spomen na to u sjeni proslava u Okučanima i Kninu. Više se o Jasenovcu govori o kontroverzama uz žrtve Drugog svjetskog rata, od kojih svaka zaslužuje pijetet, nego o teškim izbjegličkim danima za Domovinskog rata.

Konj maraton6

Rijetko da se spominje sačuvani spomenik Kameni cvijet i vjersko zdanje Srpske pravoslavne crkve, a šutnja prekriva višegodišnje izbjegličke godine posebno napaćenog hrvatskog stanovišta i žrtve koje su povratku darovale život- rekao je član organizacijskog odbora publicist Dragutin Pasarić.

Stoga je ovakav čin hrabrih jahača vrijedan zahvale ne samo mještana Jasenovca, poručila je općinska načelnica Marija Mačković. Prigodni program uveličali su glazbenim repertoarom članovi Udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenovac.

Konj maraton3

Posebne čestitke i zahvale za dugotrajnu organizaciju maratona poznatog i izvan granica Hrvatske zahvalio je i svakom konjaniku poimenično uputio Roman Rosavec, zamjenik župana sisačko-moslavačkoga Ive Žinića. Nakon svečanosti najmlađi su iskoristili priliku i vidjeti kako je to biti u sedlu i jahati na konju, a mnogi su željeli ovaj događaj zabilježiti i fotografijom.

Slijedećih dana neovisno od javnosti konjanici će provesti u avanturističkom stilu na obali rijeke Save i u prostranstvu Lonjskog polja. U sjedištu svoje Udruge ponovo su u utorak 8. kolovoza.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right