Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Grad Novska, Općina Jasenovac i SMŽ dobili su čistu “peticu” iz transparentnosti

12 Srp 2017
272 puta

Sisačko-moslavačka županija, grad Novska te općina Jasenovac dobili su čistu “peticu” iz transparentnosti proračuna prema istraživanju Instituta za javne financije.Gledala se objava pet dokumenata na web stranicama i to godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna i izglasani proračun za 2017. te proračunski vodič za građane za 2017.
Sve te dokumente ove tri jedinice lokalne samouprave su objavili na svojim web stranicama. Na drugoj, netransparentnoj strani ljestvice, smjestio se Dvor koji nije građanima učinio dostupnim niti jedan od tih dokumenata, a tek po jedan objavili su Petrinja, Majur i Velika Ludina.
Četvorku iz transparentnosti su po ovom istraživanju zaslužili Glina, Hrvatska Kostajnica, Kutina, Lipovljani i Sunja, a trojku Sisak, Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Martinska Ves i Topusko.
Tek dva od traženih dokumenata objavili su Gvozd, Lekenik i Popovača.
“Samim dolaksom na čelo županije obećao sam transparentnost na svim razinama pa i objavu svih dokumenata kojih do tada nije bilo na web stranicama SMŽ. Među njima i dokumente oko izrade proračuna. Iz tog razloga, a kako bi građani bili upoznati s transparentnim trošenjem javnog novca, krenulo se u objavu na inetrnetu kao i tiskanje i distribuciju proračuna županije. Također je cijeli proces donošenja proračuna bio transparentan, uključili smo javnost, organizirali predstavljanja. Ova ocjena i petica od Institutta je logičan slijed tih naših postupaka.” – rekao je župan Ivo Žinić, komentiravši peticu za transparentnost proračuna.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ads1 top right