Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

DVD Novska obilježio 130 godina postojanja

19 Lip 2017
152 puta

Najstarija gradska udruga, DVD Novska svečanim mimohodom, sjednicom u Gradskom kinu i pokaznim vježbama, obilježilo je 130 godina od osnutka, postojanja i tradicije vatrogastva na području Grada.
Nakon što su u svečanom mimohodu od Vatrogasnog doma do centra Novske zajednički prošle vatrogasne postrojbe uz vatrogasnu mladež, Novljanske mažoretkinje, limenu glazbu i svečane zastave, na svečanoj sjednici nazočnima se obratio predsjednik DVD Novska Draško Vuković, te potom tajnik DVD Novska Dražen Sablić, kojki je u svom izvješću podsjetio na sve koji su kroz desetljeća vodili DVD Novsku, od osnivača društva Adalberta Knoppa, do svih predsjednika, zapovjednika i tajnika, kao i najznačajnih intervencija tijekom 130 godina povijesti Društva.
Prvi inicijatori osnivanja DVD-a Novska bili su Adalbert Knopp, Josip Posavec i Josip Lampl. Osnivačka skupština DVD Novska održana je 1. svibnja 1887. godine a okupilo se 20 članova, većinom iz redova obrtnika, odnosno tadašnje Obrtničke zadruge, a biti vatrogasac predstavljalo je svojevrsnu čast. Početni kapital novosnovanog društva bio je 50 forinti Obrtne zadruge koje su članovi, prešavši u DVD, prenijeli u korist Društva. Prvi izabrani predsjednik bio je Josip Lampl, a zapovjednik Josip Posavec.
U svom obraćanju Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske, uz čestitke novljanskim vatrogascima na vrijednoj godišnjici, najavio je investicije za uređenje Vatrogasnog doma, vatrogasnih spremnica i završetak novog dijela doma.
Čestitkama su se priključili i Davor Štimac, predsjednik VZG Novska i zamjenik predsjednika županijske Vatrogasne zajednice te Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i dugogodišnji član DVD-a Novska.
Potom su uručena vatrogasna priznanja zaslužnima za njihov doprinos u vatrogastvu, a DVD-u Novska uručena je Plaketa uz obljetnicu te povodom 130 godina rada društva i najveće priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice, Povelja “Đuro Dežalić”.
Slijedile su potom tri atraktivne pokazane vježbe u kojoj su zajednički sudjelovali novljanski operativni vatrogasci, medicinski tim Zavoda za hitnu medicinu SMŽ, Ispostave Novska, te djelatnici PP Novska.
U prostoru Galerije POU Novska, priređena je i izložba starih fotografija iz povijesti društva i rada vatrogasaca na intervencijama te razne zaštitne vatrogasne kacige i oprema iz fundusa “Zbirke predmeta Sajko“. Zajedničko druženje nastavljeno je u prostoru Gradske pivnice.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right