Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Hrvatski časnički zbor Grada Novske i Općina Jasenovac i Lipovljani sudjelovali na Susretu „ZADAR 2017“

13 Lip 2017
185 puta

Pripadnici Hrvatskog časničkog zbora Grada Novske i Općina Jasenovac i Lipovljani, prošlog su vikenda sudjelovali na programu Susreta udruga pričuvnih časnika i dočasnika Republike Hrvatske pod nazivom „ZADAR 2017“ koji je organizirala zajednica udruga HČZ RH. Tom prigodom posjetili su postrojbu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa sjedištem u Zračnoj luci Zadar, Zemunik. Ova postrojba osnovana je 1992. godine i zadržala je svoju temeljnu zadaću u školovanju pilotskog kadra, ali se i profilirala u niz drugih zadaća kao što je gašenja požara iz zraka, zračni nadzora ZERP-a te medicinski letovi, traganje i spašavanje. U sklopu baze djeluje i akro-grupa HRZ Krila Oluje, a najveću pozornost prisutnih privukli je Eskadrila izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te neizostavni zrakoplovi u gašenju požara – kanaderi.
U sklopu programa uslijedila je i posjeta ravnokotarskom selu Škabrnja u kojem se je za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku 18. studenoga 1991. dogodio masakr kada je ubijeno 84 branitelja i civila, a selo sravnjeno sa zemljom. Nakon Škabrnje, članovi Hrvatskog časničkog zbora Grada Novske i Općina Jasenovac i Lipovljani, položili su vijence i zapalili svijeće u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Opreraciji „Maslenica 93“ kod spomenika u Kašiću te u Latinskom Islamu.
Bila je ovo i jedinstvena prilika za druženje pričuvnih časnika i dočasnika s nekadašnjim suborcima iz Pakraca, Lipika, Samobora, Vrbovca, Ivanić Grada, Slatine, Ogulina, Duge Rese, Osijeka i Orahovice.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right