Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Udruga pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica posjetila Novsku

12 Lip 2017
188 puta

Udruga pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica posjetila je u subotu, 10. lipnja Grad Novsku. Domaćini, udruge proistekle iz Domovinskog rata Grada Novske priredili su im srdačan doček u prostoru Doma hrvatskih branitelja. Pozdravio ih je gradonačelnik Marin Piletić, zajedno s zamjenicom gradonačelnika Marijom Kušmiš. Potom su zajednički položili vijence i zapalili svijće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku, te su obišli spomen obilježje na Trokutu. Zajedničko druženje nastavljeno je na Novljanskoj jezeru.
153. brigada Hrvatske vojske Velika Gorica je mobilizirana od 2. do 10. listopada 1991. Kroz Brigadu je od 1991. do 1995. prošlo – mobilizirano 5818 pripadnika – v/o. U 1991. Brigada sudjeluje u blokadi Vojnog aerodroma Pleso i vojarne «Maršalka» do napuštanja JNA.
Izvodi borbena djelovanja na pokupskom ratištu. 28. listopada 1991. nasilno prelazi Kupu kod Pokupskog i oslobađa sela: Pokupska Slatina, Andrijevići, Gornji i Donji zaloj i Gračanica. Vrši napade na sela Slana i Glinska Poljana. Poslije neprijateljskog napada izvlači se na lijevu obalu Kupe gdje drži položaje do kraja godine. Dijelom snaga izvodi obrambena djelovanja u OG Posavina na novljanskom ratištu.
U 1992. godini izvodi obrambena borbena djelovanja na banovinskom bojištu. Dijelom snaga izvodi obrambena borbena djelovanja na istočnoslavonskom bojištu u sastavu ZP «Osijek». Formira TG–153 i izvodi brobena djelovanja u OG «Posavina» na istočnoposavskom bojištu, a kasnije u ZP «Osijek» na istočnoslavonskom bojištu. Manjim dijelom snaga sudjeluje u borbenim djelovanjima na sinjskom ratištu. U 1993. sa TG-153 sudjeluje u borbenim djelovanjima u obrani Dubrovnika na južnom bojištu, a kasnije sa cijelom brigadom.
U 1994. do kraja ožujka izvodi obrambena i napadna borbena djelovanja na južnom bojištu. U 1995. sudjeluje na domicilnom bojištu u akciji «Oluja» na pokupskom ratištu i, zajedno sa 2. br. ZNG-a, zarobljava Kordunski korpus SVK-a, izbija na državnu granicu. U Brigadi su od 1991. do1995. poginula 72 pripadnika.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right