Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

U Novskoj održana radionica socijalnih vještina u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom SMŽ

20 Ožu 2017
118 puta

"Socijalne usluge za osobe s invaliditetom s područja grada Novske" naziv je programa kojeg od 2006. kontinuirano u svom uredu u Novskoj provodi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Udruga na području Grada Novske ima evidentiranih 66 članova Udruge i to 13 u dobi do 21 godine te 53 starije dobi, a tijekom kalendarske godine za njih nudi usluge informiranja i savjetovanja, radne terapije, kreativne, rekreativne i okupacijske aktivnosti, obilježavanje važnijih datuma uz organizaciju okruglih stolova i tribina, druženje članova ponedjeljkom u uredu udruge u Novskoj te razvijanje mreže volontera uz poseban volonterski program u Srednjoj školi Novska financiran sredstvima MZOS. Pri dosadašnjim razgovorima građana Novske koji posjeduju određeni invaliditet ustanovljeno je kako su slabo informirani o mogućnostima pružanja raznih oblika socijalne pomoći, treba im ured u Novskoj kao mjesto gdje će dobiti upute i preporuku gdje mogu riješiti probleme i ostvariti prava i povlastice koje im sustav omogućuje.

Veronika Muža, radna terapeutkinja koja ponedjeljkom dolazi na uredovni dan u Novsku provodi radno-terapijske aktivnosti s troje djece s razvojnim teškoćama, a u
sklopu ove aktivnosti partneri su nam Centar za socijalnu skrb Novska koji već drugu kalendarsku godinu besplatno ustupa na korištenje prostoriju u Centru za individualni terapeutski rad s djecom s razvojnim teškoćama te na isti način od 2017. godine i vrtić u Novskoj. U ponedjeljak, 13.ožujka uz vodstvo suradnice udruge dr. sc. Daše Poredoš Lavor održana je radionica životnih vještina u kojoj su članovi udruge
razgovarali o osobinama i životnim vještinama koje posjeduju. Tako smo mogli čuti da se članovi vole družiti i okupljati na susretima u udruzi, da rado idu na razna društvena događanja u kojima mogu aktivno sudjelovati, rado pjevaju, šeću prirodom, kuhaju, kada im to zdravstveno stanje dozvoli kuglaju i plivaju, pomažu drugima i upoznaju nove ljude i krajolike.

Osobito ih žaloste situacije u kojima doživljavaju razne nepravde, otežanu
prihvaćenost u društvu ili čak potpuno ignoriranje po osnovi svoga invaliditeta - što osobito osjete u situacijama kada traže posao i/ili pokušavaju ostvariti neko pravo koje im pripada. Na ovu temu članovi su izradili i pali informativni plakat na kojem su prikazane mogućnosti, a neograničenja osoba s invaliditetom. Na susretu su članovi sudjelovali i u radionici razvoja kognitivno-amnestičkih vještina rješavajući razne mozgalice i zagonetke. Uz dobro društvo, smijeh i konkretne poticajne aktivnosti članovi su proveli aktivno prijepodne- naglasila je Milković. 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ads1 top right