Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Naš zavičajnik Đuro Vidmarović izabran za predsjednika DHK

06 Lip 2017
275 puta

Izborna skupština Društva hrvatskih književnika na sjednici održanoj u subotu 3. lipnja izabrala je književnika i diplomata Đuru Vidmarovića za novog predsjednika Društva hrvatskih književnika.
Na Skupštini je bilo 156 izaslanika koji su, nakon predstavljanja kandidata Đure Vidmarovića, Mile Pešorde, Ernesta Fišera i Borbena Vladovića, većinom glasova izabrali Vidmarovića za novog predsjednika u trogodišnjem mandatu. Za dopredsjednike DKH-a izabrani su dosadašnji predsjednik Božidar Petrač i Mirko Ćurić. Skupština Društva hrvatskih književnika održana u subotu izabrala je i novi Upravni odbor i novi Nadzorni odbor te Časni sud DHK.
Đuro Vidmarović na predstavljanju svoga programa istaknuo je kako će pokšati javno prezentirati što više hrvatskih književnika i njihovih djela te je dodao kako su oni nositelji identiteta hrvatskoga naroda. Najavio je da će surađivati sa svim strukovnim udrugama, a posebno s Hrvatskim društvom pisaca.Na Izbornoj Skupštini bile su nazočne i naše književnice članice DHK Jasna Popović Poje i Višnja Lovrić-Mencej.
Đuro Vidmarović je književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesničar i diplomat. Rođen je 1. travnja 1947. u Piljenicama u općini Lipovljani.
Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kutini, a studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Od 1970. godine do 1990. radio je kao srednjoškolski profesor. Godine 1990. izabran je za saborskog zastupnika. Od 1995. do 1999. godine bio je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Ukrajini.Godine 1995. odlikovan je Redom kneza Branimira i ordenom Domovinske zahvalnosti. Književnim radom bavi se od 1972. godine. Proučava povijesti i književne baštine hrvatskih narodnih manjina u susjednim zemljama o čemu je objavio više stotina prikaza, članaka i studija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji i Izraelu. Prevodi s ukrajinskog, ruskog i slovenskog jezika.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right